БФС отвърна на Василев: Няма нередности в дейността на централата

Българският футболен съюз отвърна на спортния министър Радостин Василев, като му припомни, че е бил „обект на обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи, които не откриха никакви нередности в дейността на централата“.

Причина за позицията на БФС бе вчерашното изказване на Василев в предаването На фокус по Нова телевизия, в което той говори за липсваща документация от централата по проект, за който от съюза са получили средства през 2015. "За мен това е злоупотреба, граничеща с престъпление. Аз съм сигурен, че има важна информация в този проект. Бяхме сезирани да го проверим. Една медия го показа публично начина за разходване на средствата – има си органи“, коментира по случая спортният министър. В добавка, той спомена и за десетина клубове-фантоми, които не изпълняват реална дейност, но са участвали на последния конгрес на БФС през октомври миналата година.

Национална футболна база Бояна.

Ето и официалната позиция на БФС:

„Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз остро се противопоставя на публичните внушения, изказани от министъра на младежта и спорта г-н Радостин Василев.

Българският футболен съюз, от позицията на най-голямата спортна федерация у нас, се ръководи от принципите на ФИФА и УЕФА и не позволява намеса в работата си – а всички подобни опити, макар и маскирани като „загриженост“, са недопустими.

Припомняме на г-н Василев, че БФС бе обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи, които не откриха никакви нередности в дейността на централата.

Именно затова определяме атаките и обвиненията спрямо институцията Български футболен съюз като напълно безпочвени и манипулативни.

Изпълнителният комитет на БФС категорично ще отстоява независимостта на съюза според международните правила и закони“.

По-късно, от Министерството на младежта и спорта (ММС) излязоха с официална позиция след становището на Българския футболен съюз (БФС) по-рано през деня. В нея ММС уточни, че Василев не е правил опити за внушения, а напротив – той е информирал обществото единствено за факта на постъпили сигнали в Министерството на младежта и спорта (ММС) за наличието на клубове-фантоми, които не извършват реална дейност, но са взели участие в последния конгрес на БФС. Към настоящия момент проверката на ММС по тези сигнали продължава.

Радостин Василев.

Ето и официалната позиция на ММС:

„Във връзка с позиция на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС) ясно уточняваме, че министърът на младежта и спорта Радостин Василев не е правил опити за публични внушения. Напротив - той е информирал обществото единствено за факта на постъпили сигнали в Министерството на младежта и спорта (ММС) за наличието на клубове-фантоми, които не извършват реална дейност, но са взели участие в последния конгрес на БФС. Към настоящия момент проверката на ММС по тези сигнали продължава.

Друг коментиран от министър Василев факт е и липсата на оригиналната проектна документация в ММС, по която БФС е получил финансиране от 818 000 лв. за организацията и провеждането на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 г., на което страната беше домакин през 2015 г. За този факт е подготвен сигнал, който ще бъде депозиран в Министерство на вътрешните работи (МВР) още утре.

Днес ММС беше информирано от МВР за получен от тях сигнал за осъществяван натиск от страна на представители на БФС в различни области на страната над представители на футболни клубове.

На първо място Българският футболен съюз трябва да се съобразява със законите, действащи в Република България. На второ място БФС осъществява дейността си на базата на издаден лиценз от ММС. Изпълнителният комитет на БФС следва да има предвид, че по отношение на законите на Република България, принципите на ФИФА и УЕФА се прилагат субсидиарно и то само по отношение на спортната регулация. В настоящия случай министърът е коментирал действия, които са от изключителната компетентност на ММС и държавата.

Министър Василев е много добре запознат със значението на термина „държавна намеса“ в работата на спортна федерация и той никога не си е позволявал да осъществява такава. Надяваме се, че БФС не счита, че може да съществува и функционира в състояние на национален законов вакуум и да изразява несъгласие с действията на институциите в Република България, оправдавайки се с термина „държавна намеса“. Няма спортна федерация, която да не се съобразява с националното законодателство и институции. БФС не прави изключение.

При положение, че БФС е бил „обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи“ не би следвало членовете на Изпълнителния комитет да се притесняват от бъдещи контролни действия, които ММС и други държавни органи ще предприемат.

Трябва да бъде категорично ясно на цялата футболна общественост, че няма сила, която да попречи на ММС и държавата да извършват проверки и да изискват спазването на законите в страната“. /БГНЕС