Още през 2019 г. Димитров и Захариева искат бързо решение за Гоце Делчев и ВМРО

С оглед негативните реакции в Скопие от страна на управляващи, опозиция, както и на бившия министър на външните работи Никола Димитров по повод съдържанието на Френското предложение и в частност на двустранния протокол, БГНЕС публикува съдържанието на последния двустранен протокол по изпълнение на Договора за добросъседство от 2019 г. Този протокол носи подписите на двамата тогавашни външни министри Екатерина Захариева и Никола Димитров.

И двата протокола са оригинали и не са преразказ на Агенция БГНЕС. За тяхното съдържание носят отговорност участниците в тяхното изготвяне.

В протокола, подписан през 2019 г., прави впечатление присъствието на важни исторически теми, както и на конкретен ангажимент за постигане на общ исторически прочит за личността на Гоце Делчев до края на същата година:

„Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси решително да ускори своята дейност по съществени теми от общата ни история (Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и други) настоявайки за постигане на реални резултати до края на 2019 г., включително и по съдържанието на учебниците. В своята работа комисията стриктно да се придържа към разпоредбите на чл. 8, т. 2 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а именно за да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори, научно тълкуване на историческите събития", става ясно от протокола, подписан от Екатерина Захариева и Никола Димитров.

Също така в документа се говори и за съвместно честване на общи исторически личности и събития:

„Приемат предложенията за съвместно отбелязване на следните личности от общата ни история: Св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил. Правителствата на двете държави се задължават да популяризират постигнатите договорености и в най-кратки срокове да съгласуват дати и церемонии за общото им отбелязване. При всички официални чествания на тези личности следва ясно да се отбелязва историческата истина за общата ни история.“, пише в документа.

Въпреки че носи подписите на двамата външни министри, договорените неща в този протокол, за съжаление, не се изпълняват. И това е по вина на македонската страна, която от края на 2019 г. упорито се съпротивлява и прави всичко възможно да не започне преговори с ЕС, като по този начин саботира всички усилия на официална София да ѝ помогне по пътя на евроатлантическата интеграция. Поради тази причина се стигна и до неодобрението от страна на България РСМ да започне преговори за ЕС.

Съвместната междуправителствена комисия между България и РСМ е създадена на основание член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие.

Протоколът съдържа 24 страници и засяга всички въпроси на двустранните отношения в отделни глави. Той е подписан на 10 юни 2019 г.

БГНЕС припомня, че Никола Димитров е син на видния македонски общественик и бивш министър Димитър Димитров, известен със своите публикации и книги, в които винаги е защитавал историческата истина за българските корени на мнозинството от населението на РС Македония.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС