Би Би Си: Може ли да бъде неутрализирана руската ЧВК "Вагнер"

„Неутрализирането на тези, които са организирали въоръжено въстание“ с помощта на „твърди решителни действия“, както заяви Владимир Путин във видеопосланието си, е много трудна задача по няколко причини едновременно. Това се казва в репортаж на кореспондента на Би Би Си Павел Аксьонов.

Първият проблем е, че силите на ЧВК навлизат в големите градове. В Ростов бойците на „Вагнер“ са установили контрол над важни военни и административни обекти, включително щаба на Южния военен окръг и кметството. Има съобщения, че те наближават Воронеж.

По-рано Евгений Пригожин обвини руското военно ръководство за ракетните удари по лагерите, в които са базирани бойците на „Вагнер“, той също така заяви, че са свалени три армейски хеликоптера.

Сега обаче те се намират в град, от който не са евакуирани цивилни граждани. А „твърдите решителни действия“, обявени от руския президент, ще трябва да бъдат проведени в гъсто населени градски райони, където е трудно да се използват самолети и тежки бронирани машини.

От тази сутрин има съобщения за блокирани големи участъци от федералната магистрала „Дон“, водеща към Москва.

Не е изключено да бъдат затворени и други пътища. Вероятно това се прави именно за да се предпазят цивилните от тях - всеки военен конвой по време на поход е особено уязвим от въздушни удари.

Но какво ще стане, ако бойците с опит от сраженията в Бахмут преминат в отбрана и се бият в Ростов или Воронеж? Това е вторият проблем.

Не става въпрос само за това, че поне един руски град се контролира от някакво въоръжено формирование, но и за това, че става въпрос за опитни и мотивирани военни.

Частите на „Вагнер“ са преминали обучение по бойна подготовка и дори онези проруски блогъри и военни кореспонденти, които са против Пригожин, са писали за високата дисциплина в редиците на ЧВК.

Броят на ЧВК, според нейния ръководител, е 25 хиляди души. Тези данни не са потвърдени от нито един независим източник, но не са и опровергани. В ЧВК се сражават много бивши затворници, някои от които умират, а други са демобилизирани. Някои от професионалните наемници също са убити.

Според оценки на Медуза в ЧВК може да са участвали общо пет до шест хиляди души, но това е приблизителна оценка.

„Вагне“р разполага с тежка бронирана техника - на снимките от Ростов се виждат танкове и БТР-и. Възможно е бойците да са успели или да успеят да завземат някаква военна техника в Ростов или по пътя.

Когато ЧВК се сражава на фронта, тя зависи изцяло от Министерството на отбраната, което осигурява на вагнеровците боеприпаси, оборудване и авиация. Как е въоръжена частната военна компания сега, е трудно да се прецени, но, съдейки по изявленията за свалените руски хеликоптери, тя може би дори разполага с оборудване за противовъздушна отбрана (поне ПЗРК, но може би и с по-мощни средства).

Разбира се, численото и техническото превъзходство е на страната на руското Министерство на отбраната. Възможно е да се намерят боеспособни части за потушаване на въстанието, без дори да се налага да се изтеглят войски от фронта.

Но да се води борба с опитни и обучени въстаници, които знаят как да се бият в град, едва ли ще бъде възможно без жертви и разрушения, дори и при положение, че те не разполагат с голям брой бронирани машини и личен състав. При това предимството на руската армия в артилерията и авиацията, ако тя реши да ги използва, само ще влоши ситуацията. Изглежда, че руската армия не е много добра в щурмуването на градове, без да оставя след себе си „лунен пейзаж“.

Така че, ако ЧВК не сложат оръжие доброволно, за руското ръководство засега няма добри изходи от тази ситуация. /БГНЕС