Би Би Си ограничава дейността си в чужбина

Би Би Си обяви съкращения на продукцията на World Service, които ще доведат до загубата на стотици работни места, като заяви, че е била принудена да предприеме тези действия поради продължаващото замразяване на лицензионните такси от страна на правителството.

Това решение ще спре производството на радиопредавания на поне 10 езика, включително китайски, хинди и арабски.

Би Би Си Persian ще прекрати аудиопредаванията си, насочени към Иран, като съобщението идва в момент, когато в страната се провеждат широкомащабни протести.

Ще се промени и фокусът на англоезичните радиопредавания на световната агенция, като повече време ще бъде отделено за новини и спортни предавания на живо за сметка на самостоятелните програми.

Около 382 работни места ще бъдат закрити в резултат на предложенията, които според Би Би Си са необходими за постигане на годишни икономии в размер на 28,5 млн. лири. Телевизията обвинява за това годините на замразяване на лицензионните такси под нивото на инфлацията, наложени от правителството, в допълнение към бързо нарастващите разходи за производство на програми.

Филипа Чайлдс от профсъюза на радио- и телевизионните оператори Bectu заяви, че признава, че Би Би Си трябва да се адаптира към цифровата ера, но че замразяването на лицензионните такси от страна на правителството има "потенциални последици за репутацията на Би Би Си в световен мащаб".

Световната агенция традиционно се финансираше пряко от правителството и се възприемаше като инструмент на "деликатната сила", който предоставяше британски новини и информация на стотици милиони хора по света. Тези средства до голяма степен бяха изчерпани като част от мерките за икономии на Джордж Озбърн през 2010 г., когато финасирането на дейността на Би Би Си беше прехвърлена на местните платци на лицензионни такси.

Оттогава насам Би Би Си трябва да се обръща към правителството, за да търси допълнително финансиране в подкрепа на конкретни проекти на агенцията, като от 2016 г. насам министрите са предоставили около 400 млн. паунда допълнителни средства. Има обаче съмнения колко дълго ще продължи това. По-рано тази година Би Би Си трябваше да поиска от министрите спешно 4 млн. паунда, за да излъчва в ефир в Русия и Украйна.

Говорител на Би Би Си заяви, че Министерството на външните работи на Обединеното кралство е било консултирано относно последните съкращения, а цифровите операции ще продължат на всички езици.

Ще бъдат закрити 226 работни места в Обединеното кралство и 156 в чужбина. Въпреки съкращенията на финансирането Би Би Си твърди, че Световната служба все още има седмична аудитория от около 364 милиона души.

Някои чуждоезични екипи на Световната служба, базирани в Лондон, ще се преместят в страните, които обслужват, като например тайландските служби ще се преместят в Банкок, а корейските служби - в Сеул.

Телевизионните бюлетини на езиците гуджарати, сомали и урду също ще бъдат спрени, а емисиите на игбо, индонезийски и йоруба ще работят само онлайн.

Би Би Си ще измести фокуса си от предоставянето на новинарски бюлетини на чуждестранните телевизии и вместо това ще се опита да убеди аудиторията да използва собствените канали и уебсайт на Би Би Си. /БГНЕС