Би Би Си: Русия вербува сръбски наемници за войната срещу Украйна

Русия набира сръбски наемници и ги настанява в сграда за студентски квартири в предградията на Москва, като планира да сформира цяла сръбска бригада.

Руската служба на Би Би Си установи, че сръбски наемници са записани в 106-а въздушнодесантна дивизия. По-специално сръбският командир Давор Савичич, който се бие в източната част на Украйна от 2014 г.; Александър "Хирург" Залдостанов, лидерът на Нощните вълци; и синът на бившия президент на Югославия (военнопрестъника Слободан Милошевич) Марко Милошевич, който живее в Русия, се занимават с вербуването.

„Руската служба на Би Би Си проучи записа на една от срещите с участието на Давор Савичич, по време на която той казва, че възнамерява да сформира пълноценна сръбска бригада в състава на 106-а Тулска дивизия на руските Въздушнодесантни войски

от есента на 2023 г., набирайки в него до хиляда сръбски граждани.

За този проект в Московска област е разработена цяла система: чужденците, пристигащи в Русия, са приемани във временна сграда за настаняване на студенти до стадиона в Красногорск, а специален нотариус трябва да обработва всичките им документи. Договорите се съставят в Корольов“.

Журналисти съобщават, че Московска област е избрана, тъй като регионът не е изпълнил поставените пред нея задачи по отношение на броя на наборните войници („доброволци“).

Руската служба на Би Би Си също получи достъп до списък с имената на сърби, които са били вербувани в руската армия. Сред тях беше и сръбският гражданин Вукашин Стеванович.

Той отрече да е сключвал договор, но сега служи в 106-а въздушнодесантна дивизия. Вукашин Стеванович твърди, че работи в Русия като обикновен строителен работник. На няколко снимки в социалните си мрежи, обаче, той позира с оръжие във военна униформа на сръбската армия.

„Роден съм да се бия и ще се бия“, пише Стеванович за себе си.

Майка му каза, че Стеванович е в Русия „повече от година“ и твърди, че „работи в строителството“. Той ѝ се обажда рядко заради „проблеми с мобилната мрежа в Русия“.

Фактът, че сръбски наемници участват във войната в Украйна, беше потвърден в края на август от Давор Савичич и сръбския снайперист Деян Берич в предаването на Соловьов на живо (пропагандно предаване, водено от Владимир Соловьов, руски пропагандист - бел. ред.).

Савичич каза, че неговият батальон в началото на войната е бил в района на летище Гостомел близо до Киев, след което е прехвърлен в Харковска област, а по-късно в село Богородично, Краматорски район, Донецка област. /БГНЕС