Библиобусът на Столична библиотека акостира в Северния парк

Седмото издание на „Зелени библиотеки“ стартира от днес в столичния Северен парк, предаде репортер на БГНЕС.

Традиционната кампания се превърна в една от емблематичните инициативи на Столична библиотека. Провеждана от 2015 г. ежегодно през летните месеци, тя е креативен формат за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст и привличане на нови читателски публики.

В кампанията на Библиотеката на София участват известни български поети, писатели, музиканти, артисти, художници, партньори са популярни издателства, публични институции, неправителствени и творчески сдружения. Шестте сезона на „Зелени библиотеки“ са привлекли над 45 хил. посетители, а над 7 хиляди са новозаписаните читатели, отчитат от Столична библиотека.

Тази година към досегашните известни софийски „зелени дестинации“ са включени реновираният Западен парк и Зоологическата градина.

Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри и програмиране с роботчета - пчели, да се забавляват с корейските популярни традиционни игри тухо и ют. В парка е и мобилната библиотека – Библиобус, който разполага с 1500 тома с най-нови хитови заглавия от съвременни и класически автори. От него желаещите ще могат да си изберат дори книги за дома.

Продължава обичаната от софиянци инициатива на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ имат възможност да разгледат документалната изложба с архивни материали „Из парковете на София –минало и настояще“, включваща любопитни фотоси и документи от създаването и историята на софийските паркове.

Всички желаещи могат да получат и безплатна читателска карта. /БГНЕС

Тагове: