Библиотеката и посолството на Испания представят Дон Кихот през вековете

Днес ще се състои официално откриване на изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“.

Изложбата, която може да бъде посетена до 21 юни в Централното фоайе на Националната библиотека, ще бъде открита от Н. Пр. посланика на Испания Алехандро Поланко, директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова и вицепрезидента Илияна Йотова.

Изложбата „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е организирана от посолството на Испания в България, в сътрудничество с Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“ с цел да бъдат представени на посетителите поредица от илюстрации на героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията и въображението на различни художници, работили по първите издания на произведението.

Изложбата, създадена по повод честването на годишнина от кончината на един от най-великите и универсални писатели, испанеца Мигел де Сервантес Сааведра, представя гениалната му творба „Дон Кихот де ла Манча“ чрез илюстрациите, които са отразили и въздействали върху прочита и през вековете. Гравюрите бяха показани за първи път през 2016 г. в Националната библиотека на Алжир по повод четиристотин години от смъртта на Сервантес. /БГНЕС