БиХ има 6 седмици да приложи реформите на ЕС преди стартиране на преговорите за членство

Високопоставени представители на Хърватия, Нидерландия и Европейската комисия призоваха днес институциите на Босна и Херцеговина (БиХ) да продължат с прилагането на реформите в 14 приоритетни области, изисквани от Европейския съюз.

Целта е те да бъдат изпълнени през следващите 6 /шест/ седмици, с цел страната да започне преговори за членство в ЕС до края на март - преди изборите за Европейски парламент през месец юни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерите на Нидерландия Марк Рюте и на Хърватия Андрей Пленкович са на посещение в Сараево.

Фон дер Лайен заяви след срещи с представители на властите в БиХ, че вижда напредъка на страната, но са необходими допълнителни резултати и реформи. Тя похвали страната за 100% съответствие с външната политика и политиката на сигурност на ЕС, съобщи "Сараево Таймс".

„Вие изразихте своя ангажимент към европейския път. Това е една от причините да станете страна кандидат през 2022 г. Това беше голям стимул за по-нататъшен напредък и миналия декември ЕС взе историческо решение да започне преговори за присъединяване, когато страната ви изпълни в достатъчна степен критериите", добави председателят на ЕК.

Тя уточни, че Босна и Херцеговина е постигнала известен напредък и е приела важни закони.

По време на днешната среща официалните лица обсъдиха Плана за растеж на Западните Балкани, приет от Европейската комисия през ноември 2023 г. с цел да донесе някои от предимствата на членството в региона преди фактическото присъединяване, да насърчи икономическия растеж и да ускори така необходимото социално-икономическо сближаване. Целта е да се даде възможност на страните партньори да засилят реформите и инвестициите, за да ускорят значително процеса на разширяване и растеж на своите икономики.

За целта е предложен нов Инструмент за реформи и растеж за Западните Балкани на стойност 6 милиарда евро за периода 2024-2027 г. Плащанията ще се извършват, когато договорените реформи бъдат изпълнени.

Фон дер Лайен днес отбеляза, че Европейският съюз е "непълен" без Западните Балкани.

„По време на срещите споменах голямото мото, което имаме в ЕС, което е „обединени в многообразието“. Наистина имате многообразие, но сте обединени в една цел, която е ЕС. От друга страна, трябва да използваме времето за приемане на закони, които са много прагматични. Чухте от приятелите ми, че това е ключов момент, който не трябва да се пропуска. Това е чудесна възможност за БиХ, но и за ЕС. Убедени сме, че ЕС е непълен без Западните Балкани“, каза тя.

На въпрос дали Босна и Херцеговина трябва да приложи реформите по всички 14 приоритета до март или само част от тях, председателят на ЕК подчерта, че е "необходимо да се постигне възможно най-много и възможно най-скоро". /БГНЕС