Биков: България привлича РСМ в европейската орбита

С днешното решение на Народното събрание, което даде мандат на правителството за урегулиране на спорните въпроси между София и Скопие, започва нов етап в нашите отношения с тенденция към сближаване. Това заяви в интервю за БГНЕС Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

„Ако през 1992 г. с признаването на независимостта на Македония беше направена първата крачка за нейното отделяне от югославската орбита, то днес това е първата стъпка за привличане на РС Македония към европейската орбита, в която е България. Т.е. можем да кажем за привличане на РСМ към българската орбита“, заяви той.

Биков подчерта, че Френското предложение предоставя инструментите на България да води една активна политика спрямо РСМ.

„През последните 30 години с всички сложности, които сме имали в нашите отношения, в крайна сметка сме вървели в една посока – България и Македония да бъдат приятелски страни, хората от двете страни на границата да могат да общуват свободно и да се опознават. Не трябва да забравяме, че през последните 150 години сме били в различни геополитически пространства и от там идват емоциите, страхът и неразбирането между двете страни, което понякога се появява“, каза Биков.

Той подчерта, че РСМ трябва да разбере, че България не е опасност за нея и обратното, че РСМ не е опасност за България.

Биков отбеляза важното значение на пресконференцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, която той даде в сряда. „Ако не беше тази пресконференция, бъдете сигурни, че процесът щеше да буксува и не е ясно колко дълго време щеше да буксува“, каза той.

Депутатът от ГЕРБ е категоричен, че ако не бяхме приели Френското предложение, следващото предложение щеше да бъде по-лошо.

„Не се знае кога това предложение щеше да дойде, цялата тази тема щеше да тежи на българската дипломацияи. От години българските дипломати полагат усилия да обяснят на партньорите ни защо сме наложили това вето. Те постигнаха целта си и трябва да поздравим дипломатите от МВнР, защото те успяха да фокусират европейското внимание върху българските искания. Днес Европа настоява нашите искания да бъдат изпълнен. Сигурен съм, че те ще бъдат изпълнени, защото това е добро и за хората, които живеят в РСМ“, заяви Тома Биков.

Той поздрави и приятелска Албания, която незаслужено страда заради проблемите, причинени от РСМ.

Бях силно мотивиран да подкрепя това предложение, когато видях премиера на Албания и президента на Сърбия Еди Рама и Александър Вучич заедно в Брюксел. Това са две страни с много тежки отношения, а имаха един неформален съюз срещу България, което е крайно притеснително. Надявам се, че оттук-нататък ще имаме добри отношение и с Албания, която признава българите там“, каза Биков. /БГНЕС