Биков: ДБ са реалистичният вариант за третия мандат

Мандат на "Демократична България" е реалистичният вариант, чрез който би могло да се осъществи правителство в 48-ото Народно събрание. Това заяви пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ.

"Третият мандат винаги е по-труден от първия. Очакваме конструкция, по-различна от отхвърлените вече. Реалистичният вариант, чрез който би могло да се осъществи правителство е "Демократична България". Не виждам реалистична възможност за мандат на БСП по най-различни причини, не защото са БСП. С тях имаме диаметрално противоположни позиции по най-важните теми, за разлика от "Демократична България", ДПС, "Български възход". С БСП и донякъде с "Продължаваме промяната" имаме сериозни разминавания по отношение на модернизацията на Българската армия, например. Ако имаме амбицията не просто да се състави кабинет, а да се допринесе за развитието на страната - това е възможността", каза Биков.

От ГЕРБ очакват, ако мандатът отиде при "Демократична България", те да дадат конкретно предложение в цялост- с приоритети и структура.

Тома Биков коментира и разследването на криптобанката Nexo. Той призова да се намери отговора на въпроса дали дружеството е имало отношения с политическия живот у нас.

Биков изтъкна, че при обсъжданията за нов гуверньор на БНБ и съревнованието между кандидатите на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", в програмата на Андрей Гюров от ПП е било заложено отварянето на банковата система към иновативните платежни средства и го призова да отговори дали това има общо с криптобанката.

"Понякога човек за секунди от въпрос се превръща в отговор и започват да излизат различни намеци. И това за БНБ - аз си спомних за ожесточената битка между Гюров и Каримански, която и мен ме озадачаваше и беше в основата на развалянето на отношенията в коалицията.

Не може да прави връзки с това и Nexo, може само да спекулира. Вчера гледах изслушването на Гюров в комисията, в което той каза, че третият му приоритет е да отвори банковата система към тези иновативни документи. Дали е имал предвид тази компания или нещо друго е въпрос, на който той трябва да отговори. И аз им се чудих защо толкова много спорят - те поставиха на карта отношенията в самото правителство. Нищо не казвам - давам го като пример, защото всеки нещо се присеща. Дали е било така или не - не знам.

Това, което е важно, е да се стигне до това, което засяга България - доколко тази компания е имала отношения с българската политика по един или друг начин. Дай, Боже да не е имала! Аз не казвам, че е имала, но със сигурност трябва да си зададем този въпрос", посочи той./БГНЕС

Тагове: