Биков: Денков-премиер, Василев-финансов министър, Петков да отговаря за службите - категорично не

Няма как да подкрепим Асен Василев като финансов министър и Кирил Петков като вицепремиер, отговарящ за службите, трябва да се върнем към разума, подобни имена не са обсъждани по време на преговорите, каза Тома Биков от ГЕРБ пред бТВ.


Колегите не са разбрали нашите послания явно, поясни Биков.

Вчера бяха преговорите и нашето послания беше да, даваме ви малко време, покажете ни какво искате да правите, и днес ще продължат разговорите по различните сектори, но ние не можем да бъдем унижавани, нашите членове над 650 000 избиратели по този начин, каза Биков.

Ако ПП си мисли, че им дължим нещо, да си го избият от главата, нашите жестове са свързани с това, че страната се намира в тежка финансова ситуация, в тази ситуация да хвърлим страната в още едни избори, да сме си навили на пръста, че някой не може да живее без да е министър. Лицата и министри, предлагани от тях трябва да са свързани с предложения на ГЕРБ. Ние ги контролирахме и когато бяхме опозиция, това е работата на парламента. Няма да подкрепим Николай Денков като номинация, заяви Биков. Денков премиер, Василев финансов министър, Петков - отговарящ за службите, той преди година незаконно арестува Борисов, сега да му дадем службите на него, няма как да стане, категоричен е Биков.

Ние ще представим каквото и да било, след като приключат разговорите. Да кажем, че сме разбрали първото, което каза Денков, че тези имена са спекулация, останалото все едно не сме го чули, обясни още Биков.

Или ще излъчваме партийно правителство или непартийно, само че да има равнопоставеност, нашият лидер каза, че няма да се кандидатира за премиер, това ни е компромисът. Дадохме достатъчно отстъпки, готови сме да се откажем от първия мандат, но не можем да бъдем унижавани. Това, че някой от ГЕРБ автоматично го правят да не може да е министър ли, това ли искат да кажат колегите? Опитваме се да обясним, че след като поставят въпроса за втория мандат, то трябва да се води разговорът още от сега, защото вторият мандат е последната възможност за правителство, уточни Биков. Ние ще предложим кабинет ако се стигне до първия мандат, трябва да опитаме поне, ако те предложат адекватна формула и предварително сме се разбрали да мине с втория мандат, тогава ще се откажем от първия мандат. Но не това е формулата. Формулата в момента е да започнем да кърпим тази държава, която е на ръба на финансовата криза, каза още Биков. /БГНЕС