Биков: ПП са ляво-либерална формация, щетите от Рашков са огромни

Политическата система се раздели на две части-дясно-консервативна и ляво-либерална. Двете формации, изразяващи двете тенденции, са ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Около тези центрове вече гравитират и други различни партии. Една от възможностите да бъде ясно очертан този разлом е коалирането на ПП и ДБ – това практически би запълнило ляво-либералното пространство.

Това написа депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод на политическата ситуация у нас. "БСП в новата ситуация, която очертах, е в ролята на второстепенен фактор. Позицията на ГЕРБ срещу коалиране с БСП е взета, когато те ни бяха основен политически опонент. Сега нашият основен опонент е "Продължаваме промяната". В 48-ото Народно събрание с БСП бяхме на коренно различни позиции – еврото, публичните финанси, бюджета", пише Биков и подчертава: На мен би ми било интересно как ще се случи трансформацията по отношение на бюджетната политика, ако "Демократична България" се коалира с "Промяната" – те имат диаметрално противоположни виждания как да се харчат публичните финанси, а в същото време имат заявка да се влеят в ПП!? Не си спомням коалиция да се е коалирала с партия. Малко е сложно като разбиране, но очевидно е по-големият партньор в една коалиция да наложи огромна част от вижданията си.

По отношение на възстановявеното на НДСВ Биков написа следното: Аз като християнин вярвам във възкресението, но знам, че се е случило само 1 път – преди 2 хиляди години. Не виждам енергия в подобни проекти като връщането обратно на НДСВ. От моя опит в политиката не винаги има втори план, понякога става въпрос за объркване и глупост, не всичко е толкова тежко премислено.

"В определени сектори имаше постигнати положителни резултати на служебното правителство – енергетика, възстановяване на контакта с Турция по отношение на миграцията. Разбира се, има и министри, които част от тях останаха незабелязани, а други, за съжаление, се разбра какво са правили. Планът за възстановяване в Министерство на културата, който предвижда и дигитализация на БНР, е пълен провал и нищо не е направено. Щетите след Бойко Рашков за една година и половина в сектор "Сигурност" са огромни и системата все още не може да се възстанови", смята депутатът от ГЕРБ.

"ГЕРБ се променя непрестанно. Ние сме партията, която е признавала за грешките си, когато е управлявала. Всяка грешка е завършвала с министерска оставка. Ние обяснение не дължим за нищо нито на "Продължаваме промяната", нито на "Демократична България" или която и да било партия. Ние дължим обяснение на хората, които са гласували за нас, на нашите структури, членове и симпатизанти", пише още той и в края подчертава: В момента сме президентска република, извън тази полушега и полуистина – България не мисля, че ще стане президентска, защото няма и партия, която да излъчи 2/3 мнозинство, с което да вземе такова решение. /БГНЕС