Бил Гейтс: Атаките с биологично оръжие са по-опасни от пандемиите

Основателят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че светът трябва да се подготви не само за нови пандемии, но и за възможни терористични атаки с използване на биологични оръжия, които според него могат да бъдат дори по-опасни от разпространението на COVID-19.

Гейтс каза в интервю за базираната в Обединеното кралство гражданска организация „Policy Exchange”, че ще трябва да бъдат изразходвани милиарди долари за изследване на епидемиологичната безопасност и разработване на специфични механизми за борба с инфекциозните заболявания и противодействие на нови заплахи пред човечеството.

Той призова Световната здравна организация да създаде специална работна група, която да следи епидемиологичната ситуация в света. Според Гейтс тази структура може да се подготви и за евентуални атаки на биотерористи, разработвайки сценарии за елиминиране на последствията от тях.

„Работната група за пандемии към СЗО вероятно ще има нужда от около милиард долара годишно. Тя ще наблюдава и провежда „бактериологични тестове”, както аз ги наричам“, каза основателят на Microsoft в съвместно интервю с бившия външен министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт, който в момента председателства британската парламентарна здравна комисия./БГНЕС, Би Би Си