Бил Гейтс е в Китай за среща с партньори

Бил Гейтс е в Китай, за да се срещне с глобални партньори в областта на здравеопазването и развитието, след поредица от неотдавнашни посещения на американски бизнесмени в азиатския гигант, предаде АФП.


"Току-що кацнах в Пекин за първи път от 2019 г. насам, където съм развълнуван да посетя партньори, които работят по глобалните предизвикателства в областта на здравеопазването и развитието заедно с (Фондация "Бил и Мелинда Гейтс") повече от 15 години", написа Гейтс в Twitter.

"Решаването на проблеми като изменението на климата, неравенството в здравеопазването и продоволствената несигурност изисква иновации", добави Гейтс. "От разработването на лекарства за малария до инвестирането в адаптиране към климата, Китай има голям опит в това отношение. Трябва да отключим този вид напредък за повече хора по света."

Гейтс е един от редица западни изпълнителни директори, които посещават Китай, откакто страната прекрати строгите си мерки за нулев ковид, заради който беше до голяма степен изолирана от света в продължение на почти три години.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън посети Китай по-рано този месец, а главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, друг технологичен милиардер, пътува до страната в края на май - първото му посещение от повече от три години.

Мъск, който има широки бизнес интереси в Китай, се срещна с висши служители в Пекин и посети фабриката на Tesla Gigafactory в покрайнините на Шанхай за среща с персонала късно през нощта.

През март главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук посети Пекин, като заяви, че компанията му се радва на "симбиотични" отношения с Китай.

Главните изпълнителни директори на други големи мултинационални компании, включително Starbucks и General Motors, също наскоро направиха пътувания до страната и се срещнаха с официални лица. /БГНЕС