Бил Гейтс: Не спирайте експериментите с изкуствен интелект

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс смята, че блокирането на изследванията на изкуствения интелект няма да реши възможните проблеми, които могат да очакват човечеството. Така Бил Гейтс отговори на отвореното писмо на съоснователите на Apple, Skype и Pinterest, главните изпълнителни директори на SpaceX и Tesla, в което се иска те да преустановят мащабните експерименти с изкуствен интелект.

"Наистина не съм сигурен кой точно трябва да спре експериментите, защо - и дали всички държави в света са готови да го направят. Но колкото хора има, толкова и мнения", заяви г-н Гейтс пред АФП.

Според съоснователя на Microsoft дори шестмесечната пауза няма да помогне на световния пазар за разработка на изкуствен интелект. Според него спирането на работата на определена група изследователи няма да реши трудностите, пред които може да се изправи индустрията.

Отвореното писмо, подписано от ръководителите на най-големите технологични корпорации в света, беше публикувано на 29 март. В него изследователите призовават за шестмесечен световен мораториум върху обучението на системи за изкуствен интелект, които биха били по-мощни от GPT-4. Според отвореното писмо неограниченото развитие на изкуствен интелект, който може да изпълнява "човешки" задачи, излага човечеството на риск. Писмото е подписано от основателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск и съоснователя на Apple Стив Возняк./БГНЕС

Вашингтон / САЩ