Бил Гейтс падна на пето място в списъка на най-богатите хора

Основателят на Microsoft Бил Гейтс падна на пето място в списъка на най -богатите хора в света след развода със съпругата си Мелинда, съобщи списание Forbes.

Гейтс се премести от четвърто на пето място, отстъпвайки на основателя на Facebook Марк Зукърбърг, след прехвърлянето на ценни книжа на обща стойност около 5,6 милиарда долара на бившата му съпруга.

Управителят на активите на Гейтс, Cascade Investment, не е длъжен да разкрива всички транзакции, свързани с прехвърлянето на активите му на бившата съпруга на Гейтс. Това се случва само ако се прехвърлят повече от 5% от дела в компанията. По този начин сумата, платена от основателя на Microsoft на бившата му съпруга, вероятно е още по-значителна. Не е известно и дали ще последват нови траншове.

Бил и Мелинда Гейтс приключиха процедурата си за развод миналата седмица. През последните месеци имаше различни предположения за причините за раздялата на двойката. „Уолстрийт Джърнъл” съобщи, че Гейтс е бил принуден да подаде оставка от борда на директорите на Microsoft през 2020 г. поради разследване на твърдения за неподходящи отношения с един от служителите. Журналистите на изданието не казаха директно, че подобни действия са предизвикали недоволство у съпругата на Гейтс, но намекнаха за това съвсем прозрачно./БГНЕС