Бил и Мелинда Гейтс се развеждат

Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс и съпругата му и колега филантроп Мелинда обявиха, че се развеждат след 27-годишен брак.

Това е една от най-богатите семейни двойки в света, чието състояние се оценява на около 130 милиарда долара, а Бил Гейтс е четвърти в света по богатство според класацията на „Форбс”. „След много мисли и много работа върху връзката ни, взехме решението да сложим край на брака си“, написа семейство Гейтс в Туитър.

В изявлението се казва, че двамата ще продължат съвместната си работа по фондация "Бил и Мелинда Гейтс" - влиятелна благотворителна организация, която финансира програми в сфери като здравеопазване, равенството между половете, образованието и други каузи. "Продължаваме да споделяме вярата си в тази мисия и ще продължим съвместната си работа във фондацията, но вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в тази следваща фаза от живота си", написа още той.

Съобщението идва две години след развода на основателя на „Амазон“ Джеф Безос, друг сред най-богатите хора в света, и съпругата му Макензи.

65-годишният Бил Гейтс бил ужасен тийнейджър, когато стартирал това, което по-късно се превръща в най-ценната компания в света, и за известно време го направи най-богатият човек и най-видният филантроп в света. Той се оттегли от поста главен изпълнителен директор на „Майкрософт“ през 2008 г., за да посвети повече време на благотворителността и по-късно напусна борда, запазвайки само титлата „основател и технологичен съветник“. 56-годишната Мелинда Гейтс се омъжи за съпруга си през 1994 г., докато работеше във фирмата. Бил и Мелинда Гейтс имат три деца. /АФП