„Билд”: Джо Байдън иска да погребе "Северен поток 2" на Путин

Привържениците на проекта на Путин „Северен поток 2“ се зарадваха преждевременно. След поражението на Доналд Тръмп на изборите много германски политици се надяваха на рестарт на германско-американските отношения. С встъпването в длъжност на Джо Байдън през януари следващата година те очакваха връщане към топлите отношения от ерата на Барак Обама. Но еуфорията около напускането на Тръмп беше последвана от отрезвяване.

По най-големия спорен въпрос в отношенията, руския "Северен поток 2", Джо Байдън планира да затегне гайките още повече през следващите месеци преди ключовият проект на Кремъл с 3 милиарда евро германски инвестиции и неограничена подкрепа на германското правителство най-накрая да рухне. Републиканците от Сената и демократите се договориха за най-строгите досега санкции срещу активни участници в проекта.

Санкциите станаха част от закона за националната отбрана, който трябва да бъде приет през декември и ще бъде приложен от Джо Байдън от началото на следващата година. Законът предвижда санкции срещу застрахователни и сертификационни компании, които работят с руски компании и съдилища. За това съобщи на 11 ноември агенция Блумбърг и „Билд” потвърждава тази информация.

И все пак, санкции срещу германските власти поради разрешението за изпълнение на проекта не се разглеждат. Експерти от газовата индустрия в Европа обаче по данни на „Билд” смятат, че новите санкции на САЩ срещу "Северен поток 2" при президента Джо Байдън може не само да забавят строителството, но и да го погребат напълно, въпреки че тръбопроводът вече е завършен на 95%. Екипът на Джо Байдън обяви преди няколко седмици, че новият президент, за да „укрепи енергийната независимост на Европа“, ще продължи да се противопоставя на „Северен поток 2“, считайки го за „коренно лоша сделка“.

В същото време през последните години многократно се казва, че Доналд Тръмп и войнственият му посланик в Германия Ричард Гренел се противопоставят на руския газопровод само защото искат да „продадат американски втечнен природен газ. Отвличаща маневра, както се оказа сега.

"Поддръжниците на" Северен поток 2 "отдавна се опитват да свържат американската борба с проекта на "Газпром" с инициативата на Тръмп. Това беше обвинителна тактика, тъй като президентът Тръмп не без основание не е предпочитан в много европейски страни", казва Бенджамин Шмит от Харвардския Смитсониан център. Съветник на държавния секретариат за европейска енергийна сигурност при Барак Обама Но в действителност "критиките към "Северен поток 2" са еднакви в правителствата на демократите и републиканците." Не трябва да забравяме, че именно вицепрезидентът Джо Байдън през август 2016 г. стана първият високопоставен американски служител, който говори остро за „Северен поток 2”,” отбелязва Шмит.

"Северен поток 2" обединява републиканците и демократите

И бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не е съгласен с мнението на германците, че борбата срещу „Северен поток 2“ е свързана с личността на Тръмп. Това е една от малкото теми, по които демократите и републиканците имат обща позиция, каза Расмусен. „Избраният президент Байдън отдавна вярва, че този проект заплашва сигурността и устойчивостта на всички страни от НАТО. Тръбопроводът ще остане дразнещ фактор в германо-американските отношения и изборът на Байдън и отравянето на Навални трябва да накарат Германия да промени позицията си. "

Датчанинът Расмусен съжалява, че заплахите от санкции са насочени предимно срещу сертифициращата компания Det Norske Veritas, наета от датското правителство. Но в крайна сметка „повечето датчани ще се радват, ако историята за Северен поток 2 завърши в нашите води“, каза Расмусен.

Стратегията на Байдън ще надхвърли санкциите

Експертът по енергийна сигурност Алън Райли вярва, че новите американски санкции най-малкото ще попречат на изграждането на тръбопровода. Според експерта от аналитичния център на Атлантическия съвет „Газпром“ ще трябва да търси дълго време сертификационни и застрахователни компании, което ще забави изпълнението на проекта. Но санкциите са само част от стратегията на новия президент на САЩ, чиято цел е да затвори проекта веднъж завинаги, каза експертът. За разлика от Доналд Тръмп, Джо Байдън е в състояние да разработи стратегия за осигуряване на германска подкрепа за блокадата на „Северен поток-2”.

Райли е убеден, че Байдън може да предложи на Германия „цялостен пакет за зелена енергийна сигурност“, който замества газа от Русия с възобновяеми ресурси. "Най-голямата заплаха за" Северен поток 2 "ще възникне, ако американската суперсила включи на висока скорост и вече не се противопоставя на проекта на празен ход."/БГНЕС

………………

Юлиян Рьопке, в.”Билд”.