Билетите за градски транспорт в София вече ще са за време и със задължително валидиране

От догодина с един билет ще могат да се сменят неограничен брой превозни средства в рамките на определено време - 30 или 60 минути, както е в цяла Европа. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев пред журналисти по повод новите превозни документи, които влизат в сила от 1 януари догодина.

"Вместо три пъти да купувате билет за 1.60 лв., ползвайки метро, автобус и тролейбус например, с билета за 30 или 60 минути можете да сменяте превозни средства неограничено", каза Георгиев. Като всяка новост, сигурно в началото ще има притеснения, но съм убеден, че ЦГМ ще си свърши добре работата, посочи председателят на СОС. Относно отпадането на картата за една линия Георгиев каза, че също е имал резерви и го е заявил пред колегите си. Той обаче призова гражданите да проявяват търпение, за да се види как ще започне да работи новата тарифна политика.

Има твърде много гратисчии, които не са санкционирани, допълни Георгиев, а това демотивира редовните пътници.

Промяна ще има и в превозните документи за метрото, като от 1 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12.00 лева. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31.03.2022 година./БГНЕС