BioNTech създаде обединение за производство на ваксини

За да преодолее недостига на ваксини срещу коронавирус и да увеличи производството, германският производител BioNTech създаде съюз от 13 компании, съобщи „The Wall Street Journal“.

По този начин фармацевтичната компания ще се постарае да осигури на ЕС и на останалите държави необходимото количество от препарата. BioNTech си е поставила амбициозната задача тази година да произведе 2 милиарда дози ваксина.

Според изданието, преговорите за този алианс са започнали още през октомври 2020 г. – няколко седмици преди BioNTech и американският ѝ партньор Pfizer да обявят, че са създали ваксина. Към обединението са се присъединили някои от основните конкуренти на Pfizer, като по-голямата част от него са европейски фармацевтични компании.

Сред партньорите са германските производители Merck, Rentchler Biopharma, Evonik Industries, Dermapharm, Siegfried AG и Baxter Oncology, френските Sanofi и Delpharm, швейцарската Novartis, австрийската Polymun Scientific Immunbiologische Forschung GmbH и канадската Acuitas Therapeutics. Всички те ще изпълняват определени етапи от производството на ваксината.

BioNTech разширява и собственото си производство. Очаква се през април да пъде пуснат нов завод, който ще може да произвежда 750 милиона дози ваксина годишно. /БГНЕС, Дойче веле

Берлин / Германия