BioNTech: За 6 седмици можем да направим ваксина срещу новата мутация

Германската фармацевтична компания BioNTech може за 6 седмици да изготви ваксина срещу новия щам на коронавируса. Това заяви генералният директор Угур Шахин, уточнявайки, че това е напълно възможно от техническа гледна точка, в случай, че разработената съвместно с Pfizer ваксина не действа срещу мутацията.

Разбира се, за новата ваксина отново ще бъде необходимо разрешение за употребата ѝ, което ще удължи процеса. Шахин подчерта, че технологията, на чиято основа е разработен сегашният препарат, „позволява той да бъде преобразуван много бързо“ в нова ваксина.

Препаратът на BioNTech-Pfizer е от групата генни ваксини, съдържащи в себе си генетична информация за причинителя и създава защита от коронавирус 12 дни след поставянето на първата от двете инжекции.

Все още не е известно „колко дълго имунната система ще пази в паметта си реакцията“, предизвикана от ваксината. Освен това експертите засега не са наясно дали тази ваксина ще изгради ефективна защита срещу новия щам на коронавируса.

От научна гледна точка, има голяма вероятност ваксината да предпазва и от новата мутация, смятат от екипа на BioNTech. /БГНЕС, ТАСС