Бисер Варчев: След тази драстична инфлация ние сме в криза

Ние все още се намираме в криза и дали тя ще се влоши зависи от много фактори, но най-вече геополитически свързани с това дали ще се разшири конфликта в Близкия изток. Това заяви пред БГНЕС Бисер Варчев, финансов консултант и експерт по инвестиции с над 30-годишен опит.

На въпрос дали се намираме в навечерието на голяма криза, той заяви: „Зависи какво разбираме под криза. Кризата включва инфлация, стагнация, дефлация и др. Сега в случая ние преживяхме една доста драстична инфлация. И цял свят я преживя, и България като част от Европейския съюз също. Така че можем да кажем, че ние сме си в криза. Особено след тази инфлация, която продължи и продължава толкова време“.

Според него в момента е важно какво ще се случи в Близкия изток и дали конфликтът между Израел и Хамас ще се задълбочи и разшири. Експертът се опасява, че едно евентуално разширяване по посока на Иран ще доведе до драстичен скок на цените на петрола.

В същото време Бисер Варчев отбеляза, че на фондовия пазар не се наблюдават негативни тенденции: „Фондовият пазар не се влоши, акциите и индексите вървят нагоре. Единствено златото скочи сериозно“.

Иначе в тези несигурни времена най-интересен остава технологичният сектор. Интересът към него е особено силен през последните две години и това е свързано с появата на изкуствения интелект.

„Зелената енергия е доста интересна, защото има доста евтини инструменти и могат да се изкарат пари от нея. Цените им са безбожно ниски. Всеки, който иска да купува, може да се купи акции на зелената енергия. Петролните компании вървят нагоре. Много актуални в момента са американският дълг и сферата на услугите. Доходността на дълга годишно е 5,5-6% “, каза Варчев.

На въпрос дали може сами да инвестираме, той предупреди, че рискът да загубим пари, ако инвестираме сами е голям. „Има хора с много висока финансова култура, те знаят как да управляват риска. Някъде до 5% от хората имат такава култура. Другият вариант е да се използват специалисти. Една консултация струва около 250 лева. Ако нямате нужната култура, тези пари можете да ги загубите за 8 секунди“, обясни Варчев.

Той заяви, че българският пазар през последните две години е доста ликвиден. Той е много различен от това, което е било преди 10 или 5 години.

По отношение на това в каква валута да се държат спестяванията, Варчев отбеляза: „Тук нещата са малко по-специфични и зависят от данните за инфлацията в САЩ, които излизат на 12 октомври. Те показват накъде върви инфлацията там. Има прогнози, че тя ще се вдигне малко спрямо предходните два-три месеца. Ако излязат данни с по-висока инфлация от очакваното, това означава, че ФЕД ще предприеме още едно повишаване на лихвите до края на тази година. Това ще бъде негативно за фондовия пазар и позитивно за долара“. /БГНЕС