Бисерка Пенкова: Корпусът на църковните стенописи от ХVІ в. цели запазване на информацията във времето

“Корпусът на църковните стенописи в България от ХVІ век е един дългогодишен проект, за който работата отне 4 години. В корпуса включихме много паметници, за да запазим информацията за тях”. Това каза за БГНЕС Бисерка Пенкова, професор в Българската академия на науките (БАН).


Професор Пенкова уточни, че изработването, подготовката и всичко, което стои под видимостта е много по-голяма, тоест изучаването, ходенето по паметниците, запознаването с литературата е един дълъг процес. Корпусът е един научен формат на систематизиране и събиране на информация. Това е една обективна информация за всеки паметник, която дава подробности за сегашното им състояние и как са изглеждали преди- това е и голямата ценност”, каза още проф. Пенкова, след което уточни, че в корпуса от ХVІ век са включили много паметници, за да запази информацията за тях във времето. “Оттук нататък започва ползването на тази информация - дали ще бъде за процесите в изкуството и културата по нашите земи от въпросния период, дали ще бъде информация за реставраторите, които продължават работа по тези паметници или по други, всичко това е следващия етап.


Тук имаме една адекватна и достоверна информация, която е проверена, сверена и внимателно предоставена, за да могат всички други, които ще се обърнат след това към това издание да са сигурни, че тази информация, която ползват е вярна”, подчерта още тя. /БГНЕС