Бистри очи и прилепнали люспи: БАБХ инспектира магазините за риба

Какво е състоянието на охладената риба и на рибните продукти за Никулден установява проверка на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) рано сутринта в празничния ден, предаде репортер на БГНЕС.


“Проверката продължава, документите и записите ще бъдат проверени, но при физическата проверка рибата, която е изложена на витрината е с нормалните показатели за прясна риба”, заяви д-р Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на БАБХ по време на инспекция в магазин в центъра на София.


Д-р Викьова коментира, че рибите, които са с прилепнали люспи, с бистри очи и с червен цвят хриле са с добри показатели.


“Следи се дали рибата е почистена или не, но към момента продуктите се съхраняват при необходимите условия. Всичко към момента отговаря на изискванията”, коментира още заместник-изпълнителният директор на БАБХ.


Фрапиращи нарушения за сега няма от нито една областна дирекция на регулаторния орган по храните.

“През целия месец декември проверките на БАБХ ще бъдат засилени, като санкциите при евентуални нарушения, касаещи състоянието на рибните продукти са от 2000-4000 лева”, съобщи още д-р Викьова, като допълни, че в днешния ден проверките ще бъдат стотици. /БГНЕС