Битката Хуауей-САЩ: Технологичният гигант с крачка напред

Основателят на Хуауей Рен Женгфей се отнася снизходително към опитите на САЩ да блокират глобалните амбиции на компанията му, заявявайки, че САЩ подценяват силата на телекомуникационния гигант.

Рен разговаря с китайски медии дни, след като президентът Доналд Тръмп издаде заповеди, насочени към спиране на бизнеса на Хуауей в Съединените щати.

"Настоящата практика на американските политици подценява нашата сила", каза Рен цитиран от АФП.

"5G мрежата на Хуауей абсолютно няма да бъде засегната. По отношение на 5G технологиите, другите няма да могат да се изравнят с Хуауей за две или три години", каза той.

Миналата седмица Тръмп обяви "национално извънредно положение", което го упълномощава да включи в списъка компании, които се възприемат като "неприемлив риск за националната сигурност на Съединените щати" – ход, който според анализаторите е насочен директно срещу Хуауей.

В същото време Министерството на търговията на САЩ обяви ефективна забрана на американските компании, които продават или прехвърлят американската технология на Хуауей.

Американският интернет гигант Гугъл, чиято мобилна операционна система Андроид ръководи повечето смартфони в света, заяви тази седмица, че започва редуциране на връзките с Хуауей в светлината на забраната. Този ход може да има драматични последици за потребителите на смартфони Хуауей, тъй като телекомуникационният гигант вече няма да има достъп до патентованите услуги на Гугъл - които включват приложенията Gmail и Google Maps.

Но Министерството на търговията днес издаде 90-дневна отмяна на забраната за трансфер на технологии, като разреши временни лицензи. Рен пренебрегна решението казвайки, че половината от чиповете, използвани в оборудването на компанията, идват от САЩ, а другата половина - от самата страна и компанията „не може да бъде изолирана“ от света.

„Американският 90-дневен временен лиценз няма много влияние върху нас, ние сме готови“, каза Рен.

"Можем също да направим същите чипове като американските чипове, но това не означава, че няма да ги купуваме", каза той.

По-късно Рен заяви, че компанията му обсъжда с Гугъл как да се справи със забраната на САЩ компании да продават или прехвърлят американска технология на Хуауей.

Гугъл е „много отговорна компания“, заяви Рен и двете страни „обсъждат как да създадат план за реакция“.

Но анализаторите твърдят, че забраната заплашва оцеляването на компанията, тъй като тя силно разчита на американски компоненти.

Конфронтацията с Хуауей се развива от години, тъй като компанията бележи огромно предимство пред конкурентите в мобилната технология от следващо поколение 5G.

Американското разузнаване вярва, че Хуауей е подкрепена от китайските военни и че оборудването й може да предостави на пекинските разузнавателни служби вратичка към комуникационните мрежи на съперничещите страни. Поради тази причина Вашингтон принуди най-близките си съюзници да отхвърлят технологията на Хуауей, което е сериозно предизвикателство, предвид малкото алтернативи за 5G.

Битката с Хуауей допринесе за напрежението в търговската война, която ескалира между двете най-добри икономики в света, като и двете страни си размениха рязко повишаване на митата след провалените преговори.

Основателят на Хуауей Рен Женгфей

"Ние пожертвахме себе си и семействата си, защото имаме цел. За да застанем на върха на света, рано или късно трябваше да има конфликти със САЩ", каза Рен.

Запитан колко време за Хуауей могат да продължат трудните времена, Рен каза: "Може би трябва да попитате Тръмп по този въпрос, не мен." /БГНЕС и АФП

Категории:

Тагове: