Битката за "Даунинг стрийт" 10 се затяга

Лидерката на британските консерватори Лиз Тръс получи още една сериозна подкрепа, когато членовете на торите започнаха месец на гласуване, за да определят следващия обитател на "Даунинг стрийт" 10.

Изоставащият съперник на Тръс - Риши Сунак, се бореше да навакса загубените позиции с план за бъдещо намаляване на данъците - и евентуално за финансиране на бъдещо световно първенство по футбол за жени във Великобритания, след като английските "лъвици" спечелиха европейското първенство.

Тръс присъства на финала срещу Германия, а първата победа на английския футболен отбор в голям турнир от 1966 г. насам изтри плана на Сунак за дългосрочно намаляване на данъците от първите страници на всички вестници, с изключение на "Дейли Телеграф".

Претендентите на Консервативната партия ще се изправят един срещу друг по време на изборите за членове на партията в югозападния град Ексетър - второто от общо 12 подобни събития преди обявяването на победителя на 5 септември.

Сунак, който е опитен в дебатите, трябва да възстанови темпото, след като Тръс навлезе със силна преднина в социологическите проучвания с платформа за незабавно намаляване на данъците, за да се справи с най-тежката от поколения насам криза.

Министърът на финансите Надим Захауи се присъедини към други известни личности от кабинета на Борис Джонсън, които подкрепиха външния министър срещу Сунак, неговия предшественик в Министерството на финансите.

"Лиз разбира, че статуквото не е опция по време на криза", пише Захави в "Телеграф", атакувайки плана на Сунак да даде приоритет на борбата с инфлацията сега, преди да намали данъците по-късно.

"Нуждаем се от отношение към икономиката като "бустер", а не като "мракобес", за да се справим с проблемите, свързани с разходите за живот, и с предизвикателствата на световната сцена", заяви новият министър.

Оставката на Сунак от затъналия в скандали кабинет на Джонсън помогна да се предизвика отлив на министри, който принуди министър-председателя да напусне поста си миналия месец.

В момента, в който започнаха да получават формуляри за гласуване по пощата и онлайн, голяма част от около 200 000 членове на торите според социолозите изпитват недоволство срещу Сунак - такова, което споделя и Джонсън.

Премиерът не взема официално страна, но е казал на помощниците си, че възнамерява да даде няколко съвета на своя наследник, "който и да е той", съобщи Sunday Times.

Въпреки подкрепата на Захави, министъра на отбраната Бен Уолъс, министъра на Северна Ирландия Брандън Люис и центриста от Том Тугендхат, Тръс предупреди да не се самоуспокояваме.

Наближавайки изборите в Ексетър, външният министър значително е подобрила понякога роботизираните си публични изяви - най-известна е речта ѝ от 2014 г., когато беше министър на околната среда.

Връщайки се към предишното си поприще, превърналата се в ревностен привърженик на Брекзит обеща през уикенда да "освободи" фермерите от регулациите на Европейския съюз, за да подобри продоволствената сигурност на Обединеното кралство.

Тръс също така обеща да се справи с недостига на работна ръка в селското стопанство, отчасти причинен от ограниченията върху имиграцията след Брекзит, които принудиха британските фермери да оставят плодовете да гният по полетата и да колят здрави прасета.

Тръс представи и план за образованието, като обеща, че всички ученици с най-добри оценки ще получават автоматично покана да кандидатстват за Оксфорд, Кеймбридж или други престижни университети.

И Тръс, и Сунак са отишли в Оксфорд - в нейния случай, след като е учила в държавно училище в северния град Лийдс, което според нея е подвело твърде много ученици, като не ги е подтикнало да се развиват.

И двамата претенденти подчертават необходимостта от единство, след като изборите вече са приключили, съзнавайки, че опозиционната Лейбъристка партия се намира на върха в проучванията на общественото мнение на фона на икономическата криза и политическите сътресения на Джонсън. /БГНЕС и АФП