Битката за коронавирусна ваксина: кой ще получи лек пръв

За да се разработи лекарство, което създава имунитет към COVID-19, различните държави заедно отделят огромни средства. В същото време всички страни се надяват, че тяхното население ще бъде първото, което ще получи ваксина за SARS-CoV-2.

7,4 милиарда евро... По време на срещата на върха на Европейската комисия в началото на май десетки държави и международни организации дариха такава сума, за да ускорят разработването на коронавирусна ваксина. В събота, 27 юни, се проведе поредното глобално благотворително събитие за събиране на средства със същата цел – събраха се 6,15 млрд. евро. Събитието беше придружено и от концерт с участието на световни поп звезди. Поканата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше приета от Шакира, „Колдплей“, Дженифър Хъдзън, Ашер, Джъстин Бийбър и много други.

Илона Кикбуш, която започна работа в Световната здравна организация (СЗО) преди 30 години и сега преподава в Женевския институт за международни изследвания, не може да си спомни такъв ентусиазъм. "Това е революция," каза тя в интервю за „Дойче веле“. "Има обща воля, която никога не е съществувала в миналото."

Но при цялото единство всяка страна очаква да стане първата, чието население ще получи ваксината за SARS-CoV-2.

Правителствата залагат на различни фирми

Примерът с британския фармацевтичен концерн „AstraZeneca“ показва колко силна е конкуренцията между страните в преследването на ваксина. Компанията вече е разработила обещаващо лекарство. "През септември ще знаем дали имаме ефективна ваксина или не", сподели за Би Би Си Паскал Сориот, ръководител на „AstraZeneca“.

Но сега за много милиони дози от лекарството, което все още не е одобрено за употреба, се борят правителствата на Великобритания, САЩ, Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI), както и Германия, Франция, Италия и Нидерландия. Но не е ясно кой първи ще получи тази ваксина, ако наистина се окаже ефективна.

Затова правителствата на различни държави залагат на няколко обещаващи лекове наведнъж. И това е правилната стратегия, казва Александър Нуйкен от консултантската фирма EY. "Все още не е ясно откъде ваксината ще дойде първо", каза той пред „Дойче веле“. Анализаторите на EY смятат, че от над 160 проекта, които в момента се разработват в различни страни за създаване на ваксина, 97% няма да достигнат до етап на сертифициране.

Генерал оглавява лова за ваксина в САЩ

В САЩ надпреварата за ваксина придобива характера на военна операция. Ръководството е поверено на генерала с четири звезди Густав Перн, военен специалист по логистика и началник на Командването за поддръжка на логистиката на армията на Съединените щати. Генералът получи 10 милиарда долара от администрацията на Вашингтон за това до януари в страната да има достатъчно дози, с които да се ваксинират всички американци.

Германското правителство отиде още по-далеч - срещу 300 милиона евро стана част от потенциалния производител на ваксина „CureVac“, на който преди десет дни беше разрешено да проведе клинични изпитания на новото си лекарство. В неговото създаване се използва така наречената РНК технология, при която ваксината съдържа части от генетичния материал на вируса.

„CureVac“ от Тюбинген, Германия, е една от онези 16 компании, които според СЗО официално са тествали ваксините си върху хора. Смята се, че германското правителство е похарчило споменатите 300 милиона, за да изпревари чуждите конкуренти, които също насочват погледа си към тази биотехнологична компания.

Главните съперници - САЩ и Китай

В допълнение към „AstraZeneca“, „CureVac“ и друга немска компания от Майнц, няколко американски и китайски фармацевтични компании също са лидери в разработването на ваксини. И съперничеството между САЩ и Китай в тази област става все по-ожесточено.

И Вашингтон, и Пекин разбират, че възстановяването на националната икономика зависи до голяма степен от това кой пръв ще получи ваксината срещу коронавирус. Дейвид Фидлер от Съвета по международни отношения не изключва, че могат да се използват и методи за шпионаж за достъп до най-новите научни открития в тази област.

С целия си оптимизъм Илона Кикбуш счита САЩ и Китай за най-надеждните съюзници на международния съюз, обединени от желанието да успеят да разработят коронавирусна ваксина възможно най-скоро.

Финансови рискове за фармацевтичните компании

Съществуват съмнения относно заинтересоваността на самите фармацевтични и биотехнологични компании към международното сътрудничество. Инициативата на СЗО „Act Accelerator“ или платформата „Covax“ на GAVI, се целят в това да се направи създадената когато и да било ваксина достояние на целия свят и да се ограничи с тази цел патентното законодателство. Това обаче е малко вероятно да предизвика голям ентусиазъм.

От една страна, казва Александър Нуйкен от EY, фармацевтичната индустрия признава своята отговорност, полага забележителни усилия, но, от друга страна, в крайна сметка изобретението и производството на ваксина трябва да са от полза за тези компании. И финансовият риск е голям - много компании, вече започнали производството на своите лекарства, се надяват, че ако клиничните изпитания бъдат успешни и бъдат одобрени за употреба, те ще могат бързо да започнат да продават своята уникална ваксина в различни страни по света.

Нуйкен обаче не очаква коронавирусната ваксина да се появи преди края на годината. Освен това той не изключва варианта въобще да не се появи, както все още няма ваксина срещу СПИН. /БГНЕС, "Дойче веле"