Битката за Варна се завръща в елита след 13 години, Левски приема Локо Пд

Нови три мача от 15-ия кръг в Първа лига ще се изиграят днес. Програмата започва в 15,15 часа с варненското дерби между Спартак и Черно море. Двата отбора не са играли мач помежду си в елита на българския футбол от 13 години насам. Причината е изпадането на "соколите" през сезон 2008/09 г. "Моряците" спечелиха последния двубой с градския си съперник - 1:0 като гост.

На "Коритото" без съмнение ще бъде много горещо. Съдийската комисия към Българския футболен съюз определи Радослав Гидженов за главен рефер на дербито. За ВАР ще отговаря Георги Димитров с асистент Иво Колев.

"Най-важното е да има феърплей, за да победи футбола. За Спартак мога да кажа, че от това, което започнаха и в момента, има огромна разлика. В някои мачове имаха малшанс да бъдат ощетени, а и можеха да отмъкнат точки. Мачовете са много коварни, особено както ние излизаме от водеща позиция, в тази ситуация единствено можем само да сме губещи", сподели треньорът на гостите Илиан Илиев преди срещата. "С футболистите говорим, че е много важно да сме спокойни. Мачът 90 минути не се играе само с желание и еуфория, играе се и футбол, трябва и да се мисли на терена. Спартак са доста организирани в защита, нареждат се добре в последната третина и правят бързи контраатаки, за което трябва да сме подготвени", сподели още той.

Треньорът на Спартак Варна Тодор Киселичков си пожела да се получи зрелище: "Надявам се двата отбора да изиграем добър мач. За нас е чест и привилегия, ще се подготвим по най-добрия начин за мача. Нека след мача да имаме честта и силите да се погледнем в очите и да бъдем обнадеждени. Според мен няма кой знае колко различни неща и нюанси между бургаското и варненското дерби. Никога състоянието на двата отбора не е било водещо. Предполагам и във варненското е така. Ентусиазмът е голям. Доста години не е имало такъв мач. Най-важното е да има феърплей, да има добронамереност, да има футбол. Черно море е изключително добър отбор. Излишно е да им правя реклама на отбора и треньора. Господин Илиев привлича чужденци на добро ниво. Играят добър футбол, пресират. Изключително добър отбор“.

От 17,30 часа Славия посреща ЦСКА 1948. "Белите" са в серия от пет поредни победи като домакин във вътрешното първенство. В миналия кръг тимът на Златомир Загорчич допусна разочароващо поражение с 0:3 от Локомотив Пловдив далеч от дома. ЦСКА 1948 е много сериозен опонент, но в никакъв случай не и непреодолим. Проблемите при "червените" обичайно идват като гости.

В 19,45 часа на Герена трябва да стартира мачът между Левски и Локомотив Пд. "Сините" не са допускали гол в последните си 6 домакински срещи от Първа лига и са ги спечелили. Последният мач помежду им на 19.02.2022 завърши при резултат 2:1 за Левски.

Време е да се върнем към победите. Амбицията им и присъствието на феновете ги държи мотивирани. Очаквам футболен празник и отборът да спечели. Локомотив играе атакуващ футбол. Тази година направиха добър старт, играят комбинативен футбол. Има сериозна задача за нашия отбор да вдигнем нивото. Ако не играем на максималните си възможности е възможно да поднесем неприятна изненада. Томаш има атакуващ стил. Беше ни трудно в сгъстени защити, но вече сме задължени да търсим победата. Това е добър момент футболистите да демонстрират нивото и класата, която демонстрираха в предните мачове. Тренираме всекидневно. Далеч съм от мисълта, че за една седмица можем да си решим всичко проблеми. За Левски се играе винаги малко повече от максималната мотивация. Техният ангажимент е да изиграят мача на максимална скорост и да бъдат по-уверени в завършващия пас и завършващ удар. Нямаме травмирани футболисти на този етап. Дано всичко да е наред до мача”, обяви треньорът на Левски Станимир Стоилов в навечерието на двубоя.

Пълна програма за 15-ия кръг на Първа лига:

Петък, 21 октомври

Арда - Локомотив София 2:2

Събота, 22 октомври

15:15, Спартак Варна - Черно море

17:30, Славия - ЦСКА 1948

19:45, Левски - Локомотив Пловдив

Неделя, 23 октомври

16:45, Ботев Враца - ЦСКА

19:15, Лудогорец - Ботев Пловдив

Понеделник, 24 октомври

17:30, Пирин - Септември

20:00, Хебър - Берое. /БГНЕС