Биткойн достигна 50 000 долара за първи път от повече от две години

Биткойнът се покачи над 50 000 долара за първи път от повече от две години. Причината е оптимизмът на инвеститорите , че одобрението на САЩ за по-широка търговия с единицата ще увеличи търсенето.


Криптовалутата се радва на силен подем през последните месеци, подхранван от очакванията, че американските законодатели ще разрешат създаването на борсово търгувани фондове (ETF), които следят цената и позволяват на обществеността да инвестира в криптовалутата, без да я купува директно.

След като първоначално се понижи в отговор на дадената от Вашингтон зелена светлина миналия месец, от 22 януари насам биткойнът нарасна с около 25 %.

При този напредък той достигна до 50 328 долара, по данни на Bloomberg, което е най-високото му ниво от края на 2021 г.

"Купувачите-ентусиасти водят след себе си още купувачи-ентусиасти, които тласкат цените нагоре още повече", каза Фади Абуалфа от Copper Technologies.

"Криптовалутата има инерция на няколко зелени седмици и има голям шанс да продължи да се покачва, когато на пазарите се наблюдават седмични движения нагоре от 10% (както видяхме миналата седмица)“, заяви Абуалфа.

Валутата остава доста под рекордната си стойност от почти 69 000 долара през 2020 г., но ралито бележи възстановяване след поредица от високопрофилни скандали и сривове, които разтърсиха криптоиндустрията.

FTX, втората по големина криптоборса в света, се срина драматично миналата година, а шефът ѝ Сам Банкман-Фрийд е изправен пред до 110 години затвор за това, което прокурорите нарекоха "една от най-големите финансови измами в американската история".

А през ноември Чанпенг "CZ" Джао се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Binance, най-голямата криптоборса в света, след като той и компанията се признаха за виновни за широко разпространени нарушения на правилата за пране на пари.

Биткойнът беше подкрепен и от надеждите, че Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява лихвените проценти тази година, тъй като инфлацията намалява.

Стойността на актива беше повишена от кризата в предлагането, която се очаква през следващата година поради събитие, наречено "халвинг"./БГНЕС