Биткойнът достигна 60 000 долара и се приближи до рекорда си

Биткойнът преодоля бариерата от 60 000 долара и се приближава към историческия си връх, продължавайки стремителния си възход след одобрението на нов вид инвестиция, свързана с криптовалутата, предаде АФП.


В ранния следобед в Лондон биткойнът се търгуваше на цена от около 60 301 долара, намалявайки разликата с историческия си връх от 68 991 долара, достигнат през ноември 2021 г.

Очакването за одобрението на нов инвестиционен продукт, проследяващ цената на биткойна, допринесе през последните месеци за възстановяването на цените, които до голяма степен се бяха върнали обратно до края на 2022 г. след срива на няколко гиганта в сектора.

След като беше одобрен на 10 януари от американския пазарен регулатор SEC, този нов вид инвестиция - индексен фонд (ETF), индексиран спрямо биткойн, теоретично дава възможност на по-широка публика да инвестира в тези криптовалути, без да се налага да ги държи пряко.

Стартирането на този продукт "породи нова вълна от оптимизъм, което доведе до рязко нарастване на обемите на търговия", отбелязва Микел Морх от специализирания фонд ARK36.

Някои инвеститори, които искаха да си възвърнат инвестициите, първоначално бяха предизвикали вълна от масови тегления от фонда GBTC (Grayscale Bitcoin Trust), след като той беше преобразуван в ETF.

Но след като лудостта по продажбите утихна, потоците към американските биткойн ETF-и, като този, управляван от гиганта в управлението на активи BlackRock, се увеличиха.

Инвестиционните продукти, свързани с котирани криптоактиви, са привлекли около 5,7 млрд. долара от началото на годината, според изчисления на мениджъра на активи CoinShares. /БГНЕС