Бюджетна комисия потвърди на второ четене удължаването на стария бюджет

Бюджетна комисия потвърди на второ четене удължаването на срока на прилагане на стария бюджет, предаде репортер на БГНЕС.

Окончателното решение ще бъде взето в петък в пленарна зала.

Удължаването на прилагането на бюджета за 2021 г. се налага, тъй като този за тази година не е готов все още, а бюджетната година по закон започна от 1 януари.

Със законопроекта се удължава действието на плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2021 г. Такива са например минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение, максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията.

Сред обхвата на законопроекта попадат още максималният размер на присъдената издръжка по Семейния кодекс и други.

Депутатите решиха още до 31 март 2022 г. не се заплаща такса за ползвана асистентска подкрепа. Таксата за ползване на услуга, заплатена в период от 1 януари 2022 г. до обнародването на този закон, се възстановява служебно. Народните представители от комисията одобриха и предложението на омбудсмана COVID добавките за пенсионерите да са несеквестируеми. /БГНЕС