Бюджетната комисия отхвърли актуализацията на бюджета

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли актуализацията на бюджета.

11 депутати гласуваха „за“, 8 – „против“, и трима въздържали се. Представителите на „Има такъв народ“ се въздържаха.

"Оттук нататък трябва да се види дали зала ще го приеме. А надявам се в зала да се прояви разум, защото неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, увеличение за работещи родители. Това да си играят политически игрички на гърба на българския народ - за мен е недопустимо", каза вицепремиерът Асен Василев.

БГНЕС припомня, че по-рано с 13 гласа „за“, нито един „против“ и 6 „въздържал се“ актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване бе приета на първо гласуване от ресорната комисия. Актуализацията на бюджета на НЗОК също мина на първо четене.

Също днес вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова коментира, че не е време за нови избори. Според нея правителство на малцинството е нужно най-вече да се приеме актуализацията на бюджета, без която и хората, и държавата ще са изправени пред сериозни проблеми. Парламент трябва да има и за да се приемат законите по Плана за възстановяване, каза още Нинова. При предсрочни избори няма да има увеличение на пенсиите, няма да има подкрепа на младите семейства, редица предприятия ще фалират и ще се увеличи безработицата, очерта Нинова. /БГНЕС