Бюджетната комисия прие удължаване на бюджета на първо четене

Комисията по бюджет и финанси разгледа и дискутира внесения от Министерски съвет законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. След дискусията беше взето решението да бъде приет законопроектът с 11 гласа „за”, 4 „против” и 3 въздържали се” , предаде репортер на БГНЕС. Решението е сегашният бюджет да действа до март 2023 г.

„МС взе решение да внесе удължаването на текущия бюджет, защото не е редно политики да бъдат предлагани и залагани от едно служебно правителство. Не считаме, че това е работа на служебния кабинет. Не е коректно ако например на 15-ти декември влезе едно правителство на власт, от 1-ви януари да започне да действа нов бюджет без участието на редовния кабинет в неговата направа.”, заяви служебният финансов министър Росица Велкова.

Асен Василев, съпредседател на ПП посочи, че вече сме в нарушение на Закона за публичните финанси. „Нямаме внесен държавен бюджет”, уточни той. Василев каза, че отговорът, който трябва да бъде даден е дали това, което се предлага днес е относимо към месец юни догодина.

Румен Гечев от БСП пък обясни, че приемането на бюджет е много по-важно от правителство. „Не можем да оставим България без бюджет 2023 г.”

Кирил Ананиев от ГЕРБ изрази мнение, че неговата парламентарна група ще подкрепят проекта на закон за продължаване на бюджета.

Димитър Радев управител на БНБ посочи, че подкрепя подхода на Министерство на финансите.

Дискусия се проведе и относно влизането ни в Еврозоната. „По отношение на мерките, свързани с еврото, според мен можем да спазим срока, но преди това трябва да се извършат редица стъпки, като например всички нужни законодателни промени. Тоест от една страна се чакаше политически акт повече от година, както и взимането на координационни решения и законодателни промени”, заяви Димитър Радев, управителят на БНБ. ‘Би било добре БНБ да участва във всички експертни съвети, за да може да подпомогне процеса по влизането ни е Еврозоната”, заяви още той.

Мартин Димитров повдигна въпроса какво ще се случи ако не се състави сега правителство. “Ако има кабинет в следващите два месеца то ще се приеме бюджет и ще се отмени удължаването на сегашния бюджет, но какво ще направите ако евентуален бюджет се състави през месец юни, имате ли достатъчно буфери, за да посрещнем нормално варианта, при който се налагат парламентарни избори”, попита Димитров.

Служебният финансов министър отговори, че до юни може да функционира нормално държавата при това удължаване. “Има законова норма, която позволява едно такова удължаване. Дори при предсрочни парламентарни избори отново няма да се стигне до влошаване ситуацията в страната,” обясни още Росица Велкова. /БГНЕС