Бивш френски премиер започна работа в руската компания „Зарубежнефт“

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е назначен в борда на руската петролна компания „Зарубежнефт“, показва списък, публикуван в събота от уебсайт, специализиран в бизнесинформации.

От „Зарубежнефт“ не отговори на исканията на AФП за коментар на списъка, публикуван на уебсайта e-disclosure.ru, управляван от информационната агенция Интерфакс, според която Фийон е в борда от 28 юни.

Фийон, който управляваше френското правителство при президента Никола Саркози между 2007 и 2012 г., работи за държавната компания за изкопаеми горива в ролята си на ръководител на Apteras, консултантска компания, която той създаде след кандидатура за президент през 2017 г.

Кампанията му буквално катастрофира от скандал с фалшиви работни места, заради който през юни 2020 г. съдът го осъди на пет години затвор, три условно.

Фийон вече е работил с руски фирми чрез Apteras и е номиниран за ролята си в борда на „Зарубежнефт“ от правителството в Москва в началото на юни.

Фийон е поредния бивш европейски политик, присъединили се към руските компании за изкопаеми горива. Австрийският бивш външен министър Карин Кнайсел, която нашумя с танц с президента Владимир Путин на сватбата си през 2018 г., беше назначена през юни в борда на петролния гигант "Роснефт". Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на борда на „Роснефт“ от 2017 г., като печели 600 000 долара годишно./БГНЕС