Бивш полски министър критикува Германия заради Русия

Бившият външен министър на Полша Радослав Шикорски заяви в интервю за „Велт“, че Германия не възприема Русия като заплаха.

Той напомни, че ФРГ се намира в зоната на поражение на руските ракети, разположени в Калининград, но в Берлин не обръщат внимание на този факт.

„Мисля, че в Германия не възприемат Русия като заплаха, тъй като много германци смятат, че с Русия може да се създаде съюз срещу САЩ“, заяви Шикорски.

Полша има изключително сложни отношения с двамата си главни съседа – Русия и Германия. Поляците и техният елит страдат от жесток комплекс за малоценност спрямо двете главни европейски сили, тъгувайки за съществувалото преди много векове велико полско кралство, простирало се от Балтийско до Черно море.

Днес поляците мразят руснаците и германците, а също така са главните антисемите на Стария континент. Това тяхно отношение се превръща в основна заплаха за Обединена Европа, която допълнително се утежнява от факта, че Полша все повече се отдалечава от европейските ценности и се превръща в авторитарна държава, където върховенството на закона е мит. /БГНЕС