Бившата първа дама на САЩ Розалин Картър почина на 96 години

Бившата първа дама на САЩ Розалин Картър, съпруга на президента Джими Картър, почина на 96-годишна възраст в дома на двойката в южния щат Джорджия, съобщи създадената от двойката организация с нестопанска цел.


Картър беше най-известна с работата си след Белия дом, тъй като тя и съпругът й защитаваха правата на човека, демокрацията и здравните проблеми по света - като същевременно поддържаха изключително скромен публичен имидж.

Розалин беше диагностицирана с деменция през май и получавеше специални грижи в дома си.

„Бившата първа дама Розалин Картър, страстен защитник на грижите за психичното здраве и правата на жените, почина в дома си в Плейнс, Джорджия, на 96-годишна възраст“, се казва в изявлението на Carter Center. „Тя почина в мир, със семейството до себе си."

„Розалин беше мой равностоен партньор във всичко, което някога съм постигнал“, заяви Джими Картър. "Тя ми даде мъдри насоки и насърчение, когато имах нужда. Докато Розалин беше на света, винаги знаех, че някой ме обича и подкрепя", добави бившият президент на Демократическата партия.

По време на дългата политическа кариера на Джими Картър съпругата му беше в основата на кампаниите му. Розалин Картър се открояваше като първа дама, която имаше намерение да участва активно в политиката.

„Розалин Картър присъстваше на заседанията на кабинета и важните брифинги, служеше като личен емисар на президента в страните от Латинска Америка“, припомни Белият дом. /БГНЕС