Бившият немски канцлер Шрьодер напуска борда на "Роснефт"

Бившият германски канцлер Гехард Шрьодер напуска борда на директорите на руския петролен гигант "Роснефт", съобщиха от компанията днес, след обществен натиск.

От "Роснефт" заявиха, че Шрьодер и главният изпълнителен директор на "Северен поток-2" Матиас Варниг са информирали компанията, че е "невъзможно да продължат правомощията си в борда на директорите".

"Роснефт" похвали тяхната "стратегическа визия" и "значителен принос към международния бизнес на компанията".

"Ролята им в реализирането на мащабни инфраструктурни проекти в Русия и Германия, насочени към повишаване на ефективността на германската икономика и промишленост и благосъстоянието на гражданите, е безценна", допълват от "Роснефт".

В четвъртък Берлин лиши Шрьодер - канцлер на Германия от 1998 до 2005 г. - от служебни привилегии заради връзките с Русия. Решението е следствие от продължителните усилия да го накара да обърне гръб на президента Владимир Путин, които се засилиха, след като Русия изпрати войски в Украйна.

Отделно от това законодателите на ЕС призоваха в необвързваща резолюция блока да наложи санкции на Шрьодер и други европейци, които отказват да напуснат изгодни позиции в управителните съвети на руски компании.

78-годишният Шрьодер трябва да влезе в надзорния съвет на газовия гигант "Газпром" през юни. /БГНЕС, АФП