Бившият посланик на РСМ у нас възхвали палача на македонските българи Лазар Колишевски

Бившият посланик на Северна Македония в България Марян Гьорчев определи палача на македонските българи Лазар Колишевски за "най-големия македонец".

Марян Гьорчев

Колишевски е дългогодишен секретар на Македонската комунистическа партия, основен проводник на сърбизацията на Македония. Главен деец за културното и духовното ѝ откъсване от България.

"Дали предизборната лудост е обхванала вмровците от ДПМНЕ, или Марян Гьорчев вече не знае какво да каже в тази битка за власт и привилегии. Не, Гьорчев в никакъв случай не е полудял, напротив, той както винаги е много разумен и меркантилен. Феномен в борбата за власт и оцеляване. Всички са му приятели и той може да се дистанцира от всеки и да му стане чужд. Това най-добре би трябвало да знае (и да го каже, ако има смелостта) първият му покровител Любчо Георгиевски", пише Добре Митрев - председател на Сдружение за македонско-българско приятелство.

Безобразие е да се каже, че Лазар Колишевски е най-големият македонец, защото той, представете си, Лазо, е изгонил сърбите от Македония и е конфискувал имотите им. Само гледайте, в Македония няма сърби, никъде не се говори сръбски, дори и по телевизията, а тази шепа хора - останалите по някаква случайност тук сърби, седят и просят по улиците за парче хляб, чаша ракия и малко цигари. Грубият Гьорчев ни прави на луди.

Йосип Броз Тито (вляво) и Лазар Колишевски (вдясно)

Не това е проблемът. Всички знаем, че "главата на Ченто" (Методи Андонов - бел.ред.) падна, освен другото, и заради неговия антисърбизъм, заради съпротивата му срещу връщането на сръбските колонисти в Македония и връщането на техните имоти. Това беше целта на Лазо, който винаги беше верен на сърбите и измисли фразата "Силна Сърбия, мощна Югославия". И не само Ченто загина. Заради позицията им спрямо сръбските колонисти, бяха убити и Павел Шатев (деец на ВМОРО, един от Солунските атентатори) и Панко Брашнаров (друг български революционер).

Лазо Колишевски в спомените на онези, които носят със себе си традициите на ВМОРО и българската кауза, остава като палач на македонските революционери, ръководител на инструктираните процеси срещу живите дейци на ВМОРО и техните наследници, автор на сърбизацията на Македония, много по-страшна от тази в периода 1913-1941 г. Той е убиецът на патриотичния дух на македонския народ, който беше сведен в югославските простори до приготвяне на традиционен боб в гърне, припомня още Добри Митрев.

Меркантилен и безхарактерен, Гьорчев за пореден път се опитва "да влезе в гащите" на евентуалното ново управление на ВМРО-ДПМНЕ, да спечели нещо за себе си, гаврейки се с историческите идеали на едно общество. /БГНЕС