Бившият лидер на Proud Boys е осъден на 22 години затвор

Бившият лидер на американската дясна група Proud Boys Енрике Тарио беше осъден на 22 години затвор за подстрекателски заговор и други обвинения, свързани с проникването в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.


"Неговите действия и действията на други лица нарушиха съвместното заседание на Конгреса на САЩ, който беше в процес на установяване и преброяване на електоралните гласове, свързани с президентските избори през 2020 г.", се казва в съобщение на Министерството на правосъдието, цитирано от Си Ен Ен.

Присъдата на Тарио е най-дългата досега, свързана с нападението срещу Конгреса на 6 януари.

"Днес лидерът на "Гордите момчета" Енрике Тарио научи, че последицата от заговор за противопоставяне със сила на законното предаване на президентската власт е 22 години федерален затвор", заяви главният прокурор Мерик Гарланд.

През изминалата седмица присъди получиха четирима членове на "Гордите момчета", припомня БГНЕС.

Прокурорът на САЩ за окръг Колумбия Матю Грейвс заяви, че никоя организация не е поставила повече ботуши на терен в Капитолия на 6 януари от "Гордите момчета" и те са били в челните редици на всеки голям пробив в защитата на Капитолия.

"Лидерите на Proud Boys и лидерите на Oath Keepers, които заговорничеха преди, по време и след обсадата на Капитолия, за да използват сила срещу собственото си правителство, за да предотвратят мирното предаване на властта, вече са подведени под отговорност", заяви Грейвс.

На 4 май тази година съдебно жури призна Тарио и още трима съподсъдими за виновни в множество престъпления, включително подстрекателски заговор, за действията им преди и по време на пробива на Капитолия на 6 януари.

"По-рано по това дело бяха осъдени съподсъдимите Итън Нордейн, Джоузеф Бигс, Закари Рел и Доминик Пецола. Нордеан беше осъден на 18 години затвор, Бигс - на 17 години, Рел - на 15 години, а Пецола - на 10 години", се казва в изявлението.

В продължение на 31 месеца от 6 януари 2021 г. насам властите са извършили над 1106 ареста в почти всички 50 щата във връзка с проникването в Капитолия на САЩ.

Сред тези арести повече от 350 лица са обвинени в престъпления, свързани с нападение или възпрепятстване на правоприлагащите органи. /БГНЕС