Бившият премиер на Финландия Александър Стуб ще се кандидатира за президент

Александър Стуб, бившият министър-председател на Финландия, заяви, че ще се кандидатира на президентските избори догодина.

Министър-председателят на Финландия Петери Орпо направи това изявление в понеделник следобед след приключването на заседание на партийното ръководство.

"Той очевидно е най-силният от нашите много добри кандидати и ние сме готови да работим усилено за него", заяви Орпо пред финландската обществена телевизия Yle.

Сега, след като прие номинацията на партията, Стуб ще се изправи в надпреварата срещу настоящия фаворит и бивш външен министър Пекка Хаависто (Зелени), управителя на Банката на Финландия Оли Рен, бившия лидер на Партията на финландците Юси Хала-ахо, външнополитическия експерт Мика Аалтола и др.

Първият тур на президентските избори във Финландия ще се проведе на 28 януари следващата година. Ако нито един от кандидатите не спечели повече от 50% от гласовете, на 11 февруари ще се проведе втори тур между двамата претенденти с най-много гласове.

Стуб е добре позната фигура в Брюксел, където е работил като дипломат в постоянното представителство на Финландия преди да започне работа като съветник на председателя на Комисията Романо Проди от 2001 до 2003 г. От 2004 до 2008 г. е член на Европейския парламент.

По-късно триатлонистът "Айрънмен" работи във финландското правителство като министър на външните работи, след това като министър по европейските въпроси, а от 2014 г. до 2015 г. е министър-председател преди Партията на националната коалиция (ПНК) да спечели второто място след Партията на центъра на парламентарните избори. След това заема поста на министър на финансите, преди да загуби конкурса за лидер на партията от Орпо на партийната конференция на ПНК през 2016 г.

През 2018 г. Стуб обяви кандидатурата си за дясноцентристката номинация на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия, но в крайна сметка загуби изборите срещу Манфред Вебер.

След мандата си като вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка Стуб ръководи Училището за транснационално управление към Европейския университетски институт във Флоренция. /БГНЕС