Бившият президент на САЩ Джими Картър отбелязва година в хоспис

Джими Картър отбелязва една година в хоспис - период, в който бившият президент на САЩ не се поддаде на прогнозите, отпразнува 99-ия си рожден ден и оплака смъртта на 96-годишната си съпруга Розалин.

"Една година, след като започна да получава хосписни услуги, президентът Картър продължава да е у дома със семейството си", се казва в изявление на Центъра "Картър" до американските медии, в което се отбелязва годишнината от решението му да откаже по-нататъшно болнично лечение заради различни здравословни проблеми и да доживее дните си у дома в Плейнс, Джорджия.

"Благодарни сме за многобройните прояви на любов, които получи, и за продължаващото уважение към личния им живот през този период. Радваме се, че миналогодишното му решение да постъпи в хоспис предизвика толкова много семейни дискусии в цялата страна по една важна тема", заяви семейството, цитирано от неговата фондация с нестопанска цел, предаде АФП.

Картър, Нобелов лауреат за мир, защитник на благотворителни каузи и бивш фермер на фъстъци, е най-дълго живелият президент в историята на САЩ. Бракът на семейство Картър е по-дълъг от този на всеки друг президент, като засенчва 73-годишния брак на Джордж Буш и съпругата му Барбара.

След като вече е преборил рак на мозъка през 90-те години и е страдал от други заболявания, които са изисквали хоспитализация, се смяташе, че Картър е в края на дните си през февруари 2023 г., когато Центърът "Картър" обяви, че президентът ще прекара "оставащото му време" в хоспис, у дома със семейството.

Но Картър е упорит. Последната му публична изява е през ноември 2023 г. на погребението на Розалин Картър. Бившата първа дама почина на 96-годишна възраст, само няколко дни след като постъпи в хоспис.

"Когато за първи път влезе там, мислехме, че му остават броени дни. Това казваха лекарите, но Бог все още не беше приключил с него", каза внукът му Джейсън Картър.

Картър изкара един мандат като президент, след като беше избран през 1976 г. покрай войната във Виетнам и скандала "Уотъргейт". Президентството му включва успехи като мирните споразумения от Кемп Дейвид, но и противоречия като заложническата криза в Иран.

След пенсионирането си той посвещава времето си на хуманитарни дейности и основава Центъра "Картър", който насърчава правата на човека и разрешаването на конфликти. /БГНЕС