Бившият екоминистър Нено Димов остава в ареста

Бившият екоминистър Нено Димов остава в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд по повод искането на защитата на Димов наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража" да бъде изменена в по-лека, предаде репортер на БГНЕС.

Мотивите на магистратите за това решение са, че е налице обосновано предположение на съпричастността към обвинението, както и че има реална опасност от извършване на престъпление и също така може да повлияе на свидетелските показания, но няма опасност от укриване.

Според съдиите към настоящия момент не е налице основание за измяна на наложената мярка за неотклонение "задържане под стража". Съдът остави без уважение молбата на защитата за изменение на мярката.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от днес. Ако решението бъде обжалвано, съдебното заседание ще се гледа на 25 февруари от 10 часа.

БГНЕС припомня, че Нено Димов е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпадна от кабинета “Борисов 3”. Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров. /БГНЕС