Бившият хърватски премиер отново в затвора заради корупция

Бившият хърватски премиер и бивш лидер на Хърватската демократична общност /ХДО/ Иво Санадер отново бе вкаран в затвора след като Върховният съд увеличи присъдата му от 4,5 години на 6 години по дела за корупция.

През април 2017 г. Санадер получи 4 години 6 месеца затвор за това, че през 2009 година получил 17 млн. куни (2,28 млн. евро) комисиона за сделка за купуване на сграда от министерството на регионалното развитие, оглавявано тогава от Петър Чобанкович.

Парите са били за компанията на Степан Фиолич, бивш високопоставен функционер на ХДО. Наказателния съд призна Санадер за виновен за това, че е оказал натиск върху кабинета на страната, който по онова време е оглавявал, да купи сградата в Загреб на цена, два пъти по-висока от пазарната й стойност. Правителството се съгласило да плати около 10 млн.евро за имота, но 2,3 млн. от тях били дадени на Санадер.

65-годишншят Санадер трябва да възстанови тези пари в бюджета на страната. Санадер твърди, че срещу него „няма нито едно доказателство, само фалшиви показания”.

Другите двама подсъдими – бившият депутат Степан Фиолич, който продава сградата на министерството, и ръководителят на компанията, която е оценила имота, Младен Млинаревич, бяха осъдени на по една година затвор. Техните присъди бяха заменени с обществено полезен труд.

Санадер беше премиер от 2003 до 2009 г. и изведе страната по пътя към НАТО и Европейския съюз.Той се превърна в символ на корупцията в Хърватия. /БГНЕС

Категории:

Тагове: