Бившият премиер Ренци напуска ДП, създава своя партия

Бившият италиански премиер Матео Ренци обяви, че напуска лявоцентристката Демократическа партия (ДП), за да сформира своя собствена партия, потенциално дестабилизираща сегашната управляваща коалиция.

"Реших да напусна ДП и да изградя заедно с други нова формация, която да прави политика по различен начин", написа Ренци във Фейсбук едва седмица, след като коалицията на ДП с Движение 5 звезди (Д5З) спечели вот на доверие в парламента.

Самият Ренци не е част от новото правителство, сформирано между ДП и Д5З, за да осуети плановете на крайнодесния лидер и бивш министър на вътрешните работи Матео Салвини да свика предсрочни избори, които смяташе, че ще го направят премиер. Ренци беше приветстван като реформатор, когато стана най-младият премиер на Италия на 39-годишна възраст през 2014 г. Той се превърна в разделителната фигура в ДП, особено за левицата на партията, която до голяма степен е лоялна към партийния лидер Никола Зингарети.

"След седем години на приятелски огън мисля, че трябва да отбележим, че нашите ценности, идеи, мечти не могат всеки ден да бъдат обект на вътрешни кавги", написа Ренци.

Той подаде оставка като министър-председател през 2016 г. и отношенията му с ДП предизвикаха многократни спекулации, че ще се отдели, за да сформира своя собствена, по-центристка партия.

„Победата, която постигнахме в парламента срещу популизма и Салвини, е важна за спасяването на Италия, но това не е достатъчно“, написа Ренци.

Италианските медии съобщават, че около 30 законодатели може да се присъединят към Ренци, но той каза, че ще продължи да подкрепя правителството на премиера Джузепе Конте. /БГНЕС и АФП