Бившият сръбски президент се разграничи от Цветан Василев

Бившият сръбски държавен глава Томислав Николич официално се разграничи от избягалия от България банкер Цветан Василев.

"Не съм си сътрудничил с Василев при приватизацията на стъкларския завод в Парачин", съобщи в писмено изявление Николич по повод обвинението на бившия сръбски премиер Зоран Живкович.

Вчера Живкович заяви, че “издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич”. „Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза Живкович и припомни, че Василев е правил дарения за фондацията на семейството на Николич.

В изявлението си Николич обвинява Живкович в лъжа и уточнява, че той се появил до Цветан Василев "на 10-ти февруари 2014 г. в завода в Парачин за пускането на нова поточна линия за буркани, която е струвала 20 млн. евро".

Днес Висшият съд в Белград официално съобщи, че е започнал нова проверка по искането на България за екстрадирането на Цветан Василев. Това става три дни след писмото на главния прокурор Иван Гешев до европейските институции, в което той ги информира, че Сърбия вече 6 г. отказва да предаде бившия банкер на съдебните власти в София. /БГНЕС