Бизнес: Байдън да намали вносните мита за китайски стоки

Няколко десетки бизнес групи изпратиха писмо, с което настояха американският президент Джо Байдън да възобнови търговските преговори с Китай и да облекчи вносните мита за стоки от тази страна, тъй като те забавят американската икономика, съобщи „Уолстрийт Джърнъл”.

Според вестника поне три дузини групи предприемачи, включително Търговската камара на САЩ, Националната федерация за търговия на дребно и Асоциацията на полупроводниковата индустрия, са изпратили писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, в което се посочва необходимостта от „премахване на митата, които накърняват интересите на Съединените щати". В същото време бизнесмените отбелязват, че Китай вече е изпълнил „важни разпоредби и задължения“ по търговската сделка между двете страни, отваряйки пазара си за американски финансови институции и намалявайки бариерите пред вноса на селскостопански продукти.

„Искаме да изразим подкрепата си за дългосрочно сътрудничество с Китай по търговско-икономическите въпроси“, обобщават представителите на американския бизнес.

През последните години търговската война между Пекин и Вашингтон се изостри. На 15 януари 2020 г. страните влязоха в първата фаза на търговско споразумение, според което Китай се съгласи да увеличи покупките на американски продукти със 76,7 млрд. долара през първата година и със 123,3 млрд. долара през втората година на сделката. Байдън заяви, че не планира "незабавни действия" за коригиране на споразуменията, но преди да встъпи в длъжност като държавен глава каза, че сделката с Китай "се е провалила". /БГНЕС