Бизнес форум предшества Срещата на върха на „Три морета”

В рамките на домакинството на България на Инициативата „Три морета“ през настоящата година, днес и в петък в София ще се проведе бизнес форум, като съпътстващо събитие на Срещата на върха.

По време на форума е планирано провеждането на срещи на търговско-промишлените палати, на агенциите за научни изследвания и иновации, на агенциите за насърчаване на инвестициите, както и паралелни срещи на бизнес партньорите.

Приоритетни за страните-членки на Инициативата „Три морета“ са инвестиции в транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура. Предвидени са дискусии в отделни панелни сесии на теми енергетика, иновации, транспорт и дигитализация, както и за Инвестиционния фонд на Инициативата.

Като Национален координатор от българска страна на Инициативата министърът на икономиката Кирил Петков отбеляза значението на домакинството и на възможностите, които създава тя за страните от Централна и Източна Европа.

„Надявам се, че проектните предложения от България ще бъдат иновативни. Идеята е към стандартните оси – транспортна, енергийна и дигитална свързаност да добавим четвърти панел „Иновации“. Вярвам, че това ще е нова посока“, допълни той.

Петков коментира, че фокусът на това събитие ще бъде върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите, като усилията трябва да бъдат насочени към това малките и средни фирми да могат да срещнат потенциални свои клиенти или доставчици, за да има реални сделки за българските компании.

„Инициативата „Три морета“ се роди като инструмент за постигане на по-ефективно регионално сътрудничество, по-висок икономически ръст и реално социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа. Работим заедно, така че нашият регион да стане много по-привлекателен за инвестиции и за младите хора и затова се нуждаем от конкретни, практически действия. Осигуряването на платформа за сътрудничество между бизнеса в рамките на „Три морета“ е ключов инструмент на Инициативата, който ще даде стимул на дигитализацията, търсенето на интелигентни и съвременни решения в индустрията, както и за привличането на нови мащабни инвестиции“, е позицията на президента Румен Радев, който тази година е домакин на срещата на най-високо равнище.

“Регионът между Балтийско, Адриатическо и Черно море има огромен потенциал, страхотни хора и бизнес лидери с визия и знания. Това са сред факторите от най-голямо значение за устойчив ръст и развитие. Този регион се нуждае от свеж капитал, който да захрани трансгранични иновативни проекти от общ интерес и полза. Ето защо Американските камари от региона на Три морета трябва да си партнират с правителствата, с инвестиционните фондове и предприемачите, за да отключат този потенциал за едно по-добро общо бъдеще. За Американската камара в България е чест да сътрудничим с толкова много заинтересовани страни и институции в подготовката на Бизнес форум „Три морета“. Наша обща цел е той да е успешна стъпка на развитие на Инициативата „Три морета“, каза Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България.


Целите на Бизнес форума са: да промотира Инициативата като инструмент за привличане на нови инвестиции към Централна и Източна Европа, които да финансират транс регионални и трансгранични проекти от стратегическо значение в областта на енергийната сигурност и диверсификация, транспортната и дигитална свързаност.

-да стимулира индустриалното сътрудничество и създаването на преки контакти между бизнес средите от държавите от региона в областта на иновациите, новите технологии и научно - приложните изследвания с оглед създаване на условия за пълноценна реализация на повече квалифицирани и образовани млади хора в региона на Централна и Източна Европа.

-да спомогне за създаване на привлекателен инвестиционен и бизнес климат, на основата на принципите на свободния пазар, прозрачност и конкурентоспособност, с оглед привличане на свежи стратегически инвестиции и частни капитали към региона.

Бизнес форумът ще предостави отлични възможности за запознаване на участниците с най-актуалните пазарни тенденции в специализираните панели (енергетика, транспорт, иновации и цифровизация), както и да научат повече за функционирането на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“ и изискванията към представяните към фонда проекти.

Онлайн платформата на инициативата също така предоставя възможности за онлайн осъществяване на преки контакти и провеждане на онлайн бизнес срещи между всички регистрирани участници.


В тазгодишната среща на върха освен държавните глави ще участват и висши представители на изпълнителните власти на държави участнички в Инициативата и представители на международни институции.

От 13.30 часа ще започне церемонията по официалното посрещане на държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации от президента Румен Радев. В 15.00 часа ще се състои официалното откриване на Бизнес форума. Приветствие към участниците ще произнесе служебният министър на икономиката Кирил Петков.

От 15.10 до 17.00 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Бизнес форума на тема „Инициативата „Три морета“: Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж“.

В Панела на най-високо равнище ще вземат участие ръководителите на делегации, сред които президентите на Република България Румен Радев, на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Република Естония Керсти Калюлайд, на Република Латвия Егилс Левитс, на Република Полша Анджей Дуда, на Република Словения Борут Пахор, министър-председателят на Република Хърватия Андрей Пленкович, заместник-министър председателите на Чешката република Карел Хавличек и на Словашката република Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Република Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очаква се видео приветствие да произнесе държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън. Гост на инициативата тази година е президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видео обръщение в президентския панел на Бизнес форума ще се включи и президентът на Република Литва Гитанас Науседа.

На 9 юли програмата включва от 9.30 часа Срещата ще бъде открита от държавния глава Румен Радев.

От 09.35 до 11.35 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Срещата на върха на тема „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа“. Към Срещата на върха на Инициативата на 9-ти юли ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Република Литва Гитанас Науседа, на Румъния Клаус Йоханис и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

В 11.45 часа ще започне пресконференцията и ще се състои церемонията по предаването на флага на Инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин на форума.

В 12.25 часа ще бъде валидирана пощенска марка по случай българското домакинство на Инициативата „Три морета“.

Инициативата бе създадена през 2016 г. на срещата на президентите на страните-участнички в Дубровник, Хърватия. След като през октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“ страната ни пое процеса на координация на инициативата, която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Домакинството на Република България на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. е логично продължение на участието на страната ни в този регионален формат.

Националният дворец на културата ще бъде с ограничен достъп за външни посетители в двата дни заради срещата. Всички културни пространства на НДК за посочения период остават затворени за външни посетители и публика, вкл. Литературен клуб „Перото”, Театър Азарян, ДНК-пространства за съвременен танц и пърформанс, Арт Галерия и кино „Люмиер”. Събитията, предвидени в програмата на тези пространства, както и в останалите зали на НДК във визирания период се преместват на нови дати, които може да проследите на сайта на НДК. С ограничен достъп ще бъдат и всички заведения и ресторанти на територията на НДК. Няма да работи за посетители и Националният туристически информационен център, разположен на Вход А4. /БГНЕС