Бизнес форум в Скопие ще увеличава търговския стокообмен между България и РСМ

За първи път тази година се очаква стокообменът да надхвърли 1 милиард евро, което е забележително постижение. Това заяви министърът на външните работи на България Николай Милков при откриването на бизнес форум в Скопие под надслов „До един милиард и повече”, на който са домакини с външния министър на РС Македония Буяр Османи, предаде репортер на БГНЕС.

Мотото на форума е избрано във връзка с очакванията стокообменът между двете държави тази година да достигне 1 милиард евро, съобщи по-ран външното министерство на РС Македония.

Във форума участват над 150 представители на най-големите компании в двете страни, представители на стопанските камари, както и на ресорните министерства.

Положителните промени в нашите двустранни отношения, особено в икономическите отношения, остават понякога встрани от фокуса на общественото внимание, каза още министър Милков.

Българските компании продължават да проявяват съществен интерес, включително и да инвестират в Северна Македония, в сектори като банкиране, застраховане, металургия, технологии, комуникации, софтуер, както и в хранителния и туристическия сектор.

Активни са и компаниите от Северна Македония в България, където също имаме инвестиции, най-вече в хранителната индустрия и туризма.

Днешният форум цели стабилизиране и създаване на нови бизнес контакти, устойчиви контакти, които да бъдат използвани в бъдеще по най-рационален начин, както и запознаване със спецификата и възможностите на пазара на съответните държави – партньори, за привличане на капитал и за стимулиране на съвместни инвестиции с цел включително излизане на трети пазари.

Избраните теми за нашия бизнес форум демонстрират възможностите в сектори като енергетика, възобновяеми енергийни източници, информационни технологии и др.

От съществено значение е сътрудничеството, което осъществяваме по отношение доставката на електричество от България за Северна Македония, каза още министърът и изрази надежда, че в началото на следващата година това може да стане факт.

Форумът е резултат и потвърждение на състоянието на нашите двустранни отношения и по-специално на положителния бизнес климат, който става все по-успешен, заяви при откриването на форума външният министър на РС Македония Буяр Османи.

Само през последните две години търговският стокообмен се е увеличил с повече от 98%, подчерта той.

Според него, наред с усилията на страната по пътя към членство в ЕС, е напълно реалистично РС Македония да следва амбициозен дневен ред и да постигне стокообмен с България от над 1 млрд. евро.

„Това, разбира се, не се прави с чакане, нито само с амбиция от страна на бизнеса, а посредством създаване на условия за бизнес – инфраструктурно и енергийно, изграждане на пътища, отваряне на нови КПП, стимулиране на трансграничното сътрудничество и т.н.”

Важен елемент от икономическото сътрудничество е изграждането на жп линия София – Скопие, каза още министър Османи.

ЕС включи Коридор № 8 в Паневропейската транспортна мрежа, с което се затвърждава общият ангажимент за укрепване на инфраструктурата и свързаността на региона. /БГНЕС

Скопие / РС Македония