Бизнесът и синдикатите не се разбраха за удължаването на Бюджет 2022

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за удължаването на настоящия държавен бюджет. Причината е в минималната работна заплата, която според синдикатите трябва да продължи да расте.

На два пъти през тази година бяха увеличавани пенсиите. Тъй като няма да бъде внесен Бюджет 2023, е необходим законопроект, за да може да продължи да се плаща пълният размер на пенсиите, както и на други социални плащания.

Разминаване между държавата, бизнеса и синдикатите за удължаване на настоящия държавен бюджет. От Министерството на финансите вече заявиха, че няма да внасят финансовата рамка за догодина, защото няма редовен кабинет.

„С този законопроект се дава възможност да бъдат изплащани увеличените социални плащания от юли и октомври, с което спекулациите в обществото, че ще има намаление на социални плащания, се опровергават”, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

„Пенсиите ще продължат да действат, всички компенсации за бизнеса ще продължат”, заяви министърът на финансите Росица Велкова.

„За нас това е закон, който ще даде възможност политиките, провеждани през тази година, да продължат, докато бъде гласуван бюджет за 2023”, заяви Добри Митрев, председател на УС на БСК.

„Оставяйки хората да работят на ниски заплати от 700-800 лева е неприемливо, с оглед кризите, пред които е изправена държавата”, заяви инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”. /БГНЕС, Нова тв