Бизнесът на национален протест заради „зеления сертификат“

Бизнесът излиза на протест в 15 часа днес в цялата страна под надслов „Всички заедно!“, предаде репортер на БГНЕС.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с притеснителни данни, според които се наблюдава над 80% спад на оборотите в заведенията в първите два дни, след като „зеленият сертификат“ стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения.

„Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България отбелязаха дори ден с 0 резервации.

В условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен! Затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден“, казват в позицията си организаторите.

Според техните твърдения заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, е силно дискриминационна и е довела до тотално обезлюдяване на заведенията.

„Липсват каквито и да било икономически мерки за подкрепа на засегнатите бизнеси и запазване работата на служителите – 0 (НУЛА)“, алармират още организаторите.

Протестът се организира от Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и др. /БГНЕС

Тагове: